środa, 24 lutego 2016

Podudzia z kurczaka nadziewane jabłkami i porem.

Kolejna propozycja bardziej świąteczna. Trochę zajmuje usunięcie kości ale efekt jest wart poświęconego czasu .
Dodatkowo nadzienie jabłkowe sprawia , że mięso nie jest suche...



Składniki;
3 podudzia z kurczaka
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
1 jabłko
kawałek pora (ok. 10 cm, biała część )
olej do natłuszczenia blachy


Przygotowanie;
Mięso myjemy a następnie usuwamy wszystkie kości, starając się aby go nie porozrywać. Następnie nacieramy solą, pieprzem. Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plasterki, pora również. W miejsca po kości wkładamy na zmiane por i jabłko. Następnie formujemy kształt udka i spinamy wykałaczkami. Na samym końcu mięso nacieramy przyprawą do kurczaka. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy mięso, spięciem do dołu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy do miękkości około godz. W trakcie pieczenia mięso możemy podlać szklanką wody. A dodatkowo co jakiś czas łyżką polewać po wierzchu wytworzonym sosem.




Smacznego!


wtorek, 23 lutego 2016

Pulpeciki z indyka zapiekane w sosie pomidorowym.

Pulpeciki uwielbiam a drobiowe jeszcze bardziej ;-)
Zatem zapraszam po przepis, może ktoś lubi je także oprócz mnie?!


Składniki;
50 dag mięsa mielonego z indyka
1 mała czerstwa bułka
1 jajo
1 mała cebula
sól, pieprz, koperek
2 ząbki czosnku
4 łyżki bułki tartej

Sos;
3 pomidory
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, słodka papryka, odrobina cukru, suszona bazylia
ok. szklanka wody
2 łyżki oleju


Przygotowanie;
Mięso przekładamy do miski dodajemy, pokrojoną w drobną kostkę cebule, straty czosnek, jajko. Bułkę moczymy w wodzie lub mleku aby zmiękła, następnie odciskamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy koperek. Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpeciki które następnie panierujemy w bułce tartej.

Sos;
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę (możemy użyć pomidory z puszki).Cebule kroimy w drobną kostkę, patelnie rozgrzewamy, dodajemy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zrumienienia. Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebuli. Dorzucamy pomidory i chwilę dusimy. Dodajemy przecier pomidorowy i dolewamy wodę. Dusimy kilka minut. Na samym końcu doprawiamy do smaku. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy pulpeciki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 45 min.
Podajemy z ziemniakami lub kaszami.
Pulpeciki są bardzo mięciutkie i sprężyste. Najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika.




Smacznego.


poniedziałek, 22 lutego 2016

Zupa - krem porowo ziemniaczany.

Dzisiejsza zupa jest znana chyba każdemu jednak jako krem podawana jest nieco rzadziej niż tradycyjna zupa.
Krem pasuje świetnie na świąteczny obiad mimo swojej prostoty...


Składniki;
1 udko kurze
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 por ( biała część )
5 ziemniaków
sól, pieprz. kumin
liść laurowy, ziele angielskie,majeranek
masło

grzanki lub ziarna dyni czy też słonecznika


Przygotowanie;
Mięso umyć i zalać zimną wodą. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do zupy, dorzucić ziele i liść laurowy i gotować aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić na plastry a następnie podsmażyć kilka minut na maśle.
Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy a do zupy dodajemy ziemniaki oraz podsmażonego pora. Ziemniaki powinny być na równi z wodą, jeśli jest jej za mało wtedy uzupełniamy. Gotujemy do miękkości. Doprawimy do smaku solą, pieprzem, kuminem a także majerankiem. Z zupy wyławiamy ziele i liść laurowy, odstawiamy aby zupa lekko przestygła a  następnie blendujemy na gładki krem.
Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba i podajemy z grzankami lub ziarnami słonecznika lub dyni.




Smacznego!



sobota, 20 lutego 2016

Serca z jabłkami i melisą.

Bardzo smaczny deser, w prawdzie już po walentynkach ale w inne dni smakuje równie dobrze jak tego dnia pełnego miłości. Ręce same po nie sięgają a więc zapraszam...


Składniki;
3 szklanki maki pszennej
ok 15 dag  masła
3 łyżki cukru
4 łyżki zimnej wody


Nadzienie;
3 duże jabłka
ok 2 płaskie łyżki cukru
kilka listków melisy
pół łyżeczki cynamonu

Dodatkowo;
jajko do posmarowania serc
cukier waniliowy do posypania


Przygotowanie;
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić w lodówce około pół godz. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnie, dosypujemy cukier, cynamon, posiekaną melisę a także kilka łyżek wody. Dusimy do czasu aż jabłka będą szkliste ale nie będą się zbyt bardzo rozpadać. Ilość cukru dodajemy według własnych upodobań.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na placek grubości kilku milimetrów ( ok. 4 mm) Foremką wykrawamy serca. W jednym sercu możemy wyciąć mniejsze serduszko lub inny wzór. Na ciastko wykładamy porcje farszu następnie przykrywamy je drugim z wyciętym otworem. Delikatnie dociskając aby serca dobrze się skleiły. (dodatkowo możemy widelcem zrobić dekoracyjny wzór)
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Serca smarujemy jajkiem a po wierzchu posypujemy cukrem waniliowym. Jeśli zauważymy że ciasto zaczyna nam "płynąć" wtedy przed pieczeniem wkładamy na kilkanaście minut do lodówki. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 25 min. lub do czasu aż serca ładnie się zezłocą.






Etapy przygotowania;






Z podanej porcji wychodzi około 12 serc.

piątek, 19 lutego 2016

Makaron w sosie śmietanowo pieczarkowym.

To danie należy do tych które można przygotować w kilka chwil.
Makaron do garnka a w tym czasie robimy pyszny sos i gotowe...



Składniki;
20 dag makaronu ( u mnie świderki)
1 mała marchewka
1 mała cebula
sól, pieprz
20 dag pieczarek
mały kubeczek śmietany 30 % ( ok. 250 ml)
koperek
2 łyżki masła
łyżka soku z cytryny


Przygotowanie;
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebule kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wrzucamy masło, dodajemy cebule i marchew. Chwile smażymy, często mieszając. Pieczarki obrać i pokroić w pół plasterki, dodać na patelnie. Smażyć do momentu aż wyparuje cała woda.
Następnie doprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny a następnie wlać śmietanę. Energicznie mieszać do czasu aż sos zgęstnieje.  Odstawiamy z ognia.
W garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Przed podaniem możemy posypać po wierzchu startym żółtym serem.



Smacznego!

środa, 17 lutego 2016

Bardzo łatwy gulasz wieprzowy...

Gulasz bardzo często gości na moim stole, zawsze smakuje fantastycznie i za każdym razem inaczej!
Wszystko zależy od dodatków które akurat mamy pod ręką i je dodamy do mięsnego sosu.
Tym razem proponuje przepis podstawowy...

Składniki;
ok. 50 dag mięsa wieprzowego ( schab, szynka bez kości, karczek... )
sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie
2 marchewki
2 małe cebule
kilka pieczarek
2 łyżki mąki
koperek do posypania
2 łyżki oleju


Wykonanie;
Mięso umyć i osuszyć a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.  Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę a następnie układać mięso . Przyrumienić z każdej strony ale należy uważać aby cebula się nie spaliła. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do mięsa razem z liściem i zielem angielskim. Dusimy do miękkości co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy solą i pieprzem a jeśli jest taka potrzeba to zagęszczamy odrobiną maki. Kilkanaście minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone pieczarki.
W trakcie gotowania uzupełniamy wodę aby się nie przypaliło.
 
Posypujemy koperkiem, podajemy z chlebem lub  jako część drugiego dania.




Smacznego!

sobota, 6 lutego 2016

Sałatka brokułowa.

Sałatki lubi chyba każdy, fajny pomysł na szybką kolacje. Zresztą sałatkę możemy zjeść o każdej porze dnia!
Warzywa możemy dodać właściwie jakie tylko chcemy, u mnie padło akurat na takie.

A więc zapraszam!


Składniki;
1 mały brokuł
pół dużego ogórka
kilka rzodkiewek
3 ogórki kiszone
pół czerwonej papryki
sól, pieprz
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy


Przygotowanie;
Brokuł gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe warzywa kroimy w większą kostkę lub plasterki. Ogórki kiszone lekko odciskamy z nadmiaru soku. Brokuł dzielimy na różyczki i mieszamy z pozostałymi warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem mieszamy z majonezem i musztardą.
Jeśli warzywa pokroiliśmy wcześniej to zalecam przed wymieszaniem z majonezem lekko odcedzić bo zawsze trochę soku na dnie miseczki się zbierze.




Smacznego!



czwartek, 4 lutego 2016

Potrawka z drobiowych serc.

Dziś propozycja obiadowa, myślę że lubicie?!
Zapraszam!



Składniki;
50  dag drobiowych serc
3 marchewki
1 cebula
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki śmietany 18%
natka pietruszki
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju

Przygotowanie;
Serca dokładnie myjemy, odcinamy niepotrzebne żyły i tłuszcz. Kroimy na mniejsze kawałki jeśli są duże. Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, następnie serca oprószyć mąką i dodać do cebuli. Smażyć kilka minut a następnie przełożyć do garnka i zalać ciepłą wodą.
Dodać ziele, liśc laurowy oraz pokrojone w kostkę marchewki. Gotować pod przykryciem do miękkości. Następnie potrawkę doprawić do smaku. Śmietanę wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i wlać do potrawki. Posypać posiekaną natką.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszami albo z kromeczką chleba.


Smacznego!



;-)

poniedziałek, 1 lutego 2016

Churros.

Dziś propozycja na tłusty czwartek który w Polsce obchodzony jest wyjątkowo słodko! ;-)
Dzisiejsza przekąska pochodzi z Hiszpanii chociaż znana jest w wielu krajach. Jest to tłusty wypiek w formie długiego prętu który po przegryzieniu ma  kształt gwiazdki. Ten przepis nieco różni się od tego tradycyjnego ale  jest równie smaczny. Churros bo tak nazywa się ten wypiek - w Hiszpanii zjadany jest głównie na śniadanie, samodzielnie lub maczany w filiżance czekolady.
W Polsce churros bardzo często porównywany jest do pączków i dlatego zagościł na dobre na "tłustoczwartkowych "stołach.

Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki. 


Składniki;
240 ml wody
1 szkl. mąki pszennej z większą górką
5 dag masła
1 łyżka cukru kryształu
1 cukier waniliowy
pół łyżeczki cynamonu
3 jajka

Dodatkowo;
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Przygotowanie;
Do garnka wlać wodę, dodać masło i cukry a także cynamon. Zagotować a następnie do wrzącej wody wsypać mąkę. Garnek zdjąć z ognia i mieszać energicznie aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Potrwa to chwilkę, następnie ciasto odstawiamy na chwilę aby przestygło.
Po tym czasie wpijamy jajka i miksujemy aż ciasto będzie gładkie, gęste i... klejące.
Rozgrzewamy olej, ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Na rozgrzany olej wyciskamy pręciki długości około 10 cm. Smażymy z każdej strony około 2 min na rumiano.
Wyjmować na ręcznik papierowy do odsączenia. Następnie oprószyć cukrem pudrem.
Ja podałam z sosem toffi.

              


Smacznego!