piątek, 19 lutego 2016

Makaron w sosie śmietanowo pieczarkowym.

To danie należy do tych które można przygotować w kilka chwil.
Makaron do garnka a w tym czasie robimy pyszny sos i gotowe...



Składniki;
20 dag makaronu ( u mnie świderki)
1 mała marchewka
1 mała cebula
sól, pieprz
20 dag pieczarek
mały kubeczek śmietany 30 % ( ok. 250 ml)
koperek
2 łyżki masła
łyżka soku z cytryny


Przygotowanie;
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebule kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wrzucamy masło, dodajemy cebule i marchew. Chwile smażymy, często mieszając. Pieczarki obrać i pokroić w pół plasterki, dodać na patelnie. Smażyć do momentu aż wyparuje cała woda.
Następnie doprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny a następnie wlać śmietanę. Energicznie mieszać do czasu aż sos zgęstnieje.  Odstawiamy z ognia.
W garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Przed podaniem możemy posypać po wierzchu startym żółtym serem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz