środa, 24 lutego 2016

Podudzia z kurczaka nadziewane jabłkami i porem.

Kolejna propozycja bardziej świąteczna. Trochę zajmuje usunięcie kości ale efekt jest wart poświęconego czasu .
Dodatkowo nadzienie jabłkowe sprawia , że mięso nie jest suche...



Składniki;
3 podudzia z kurczaka
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
1 jabłko
kawałek pora (ok. 10 cm, biała część )
olej do natłuszczenia blachy


Przygotowanie;
Mięso myjemy a następnie usuwamy wszystkie kości, starając się aby go nie porozrywać. Następnie nacieramy solą, pieprzem. Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plasterki, pora również. W miejsca po kości wkładamy na zmiane por i jabłko. Następnie formujemy kształt udka i spinamy wykałaczkami. Na samym końcu mięso nacieramy przyprawą do kurczaka. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy mięso, spięciem do dołu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy do miękkości około godz. W trakcie pieczenia mięso możemy podlać szklanką wody. A dodatkowo co jakiś czas łyżką polewać po wierzchu wytworzonym sosem.




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz