niedziela, 3 stycznia 2016

Ciasto - orzechowa krówka.

Dzisiaj przy niedzieli dzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto!
Zapraszam!

Składniki;
BISZKOPT:
6 jaj
1 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
1łyżeczka proszku bo pieczenia
2 łyżki kakao

WKŁADKA ORZECHOWA:
25 dkg. orzechów włoskich   (zmielonych )
3/4szkl. cukru
5 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

MASA Z ŻÓŁTEK:
1/2szkl.  mleka
1/2szkl. cukru
30 dkg.masła
5 żółtek
spirytus do smaku (lub inny alkohol)

Dodatkowo;
puszka (400g) masy kajmakowej
ok 4 kostki gorzkiej czekolady

PONCZ;
Przygotować około 150 ml. do nasączenia biszkoptów i wkładki orzechowej ( może to być kawa, herbata lub cappuccino)

PRZYGOTOWANIE;

BISZKOPT KAKAOWY:
Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier , ubijać aż cukier się rozpuści  a następnie  dodawać po jednym żółtku. Na  końcu delikatnie wmieszać mąkę , kakao i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto wylać do formy o wymiarach 38-22cm. piec około 30-35 minut w temp. 175-180C. Po upieczeniu , biszkopt wystudzić i przekroić.

WKŁADKA ORZECHOWA:
Białka ubić , dodać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru . Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami , delikatnie połączyć z ubitymi białkami . Wlać na formę o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe , piec około 30 minut w temp. 175-180C .

MASA Z ŻÓŁTEK:
Żółtka przelać do garnka o grubym dnie, następnie wsypać cukier i wymieszać,wlać mleko i postawić na ogień.( masę należy cały czas mieszać bo lubi się przypalać) mieszać aż do zagotowania i zgęstnienia( masa ma wygląd zwarzonej , ale taka właśnie ma być) wystudzić . Masło utrzeć, następnie porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną , na koniec dodać spirytus lub inny alkohol do smaku .




PRZEŁOŻENIE CIASTA: 
-biszkopt kakaowy
- 3/4 masy z żółtek
- wkładka orzechowa
- masa kajmakowa
- biszkopt kakaowy
- pozostała część masy z żółtek
- starta czekolada






Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz