poniedziałek, 4 stycznia 2016

Moje gołąbki z sosem pomidorowym.

Kiedyś wydawało mi się, że zrobienie gołąbków pochłania cały dzień! Bzdura...
Jeśli dobrze rozplanujemy sobie kolejne etapy zrobimy to raz ,dwa...
Zapraszam na gołąbki w trochę innym wydaniu.


Składniki;
40 dag ryżu
20 dag kaszy jęczmiennej
40 dag mięsa mielonego
1 słoik mielonki (lub z puszki) około 30 dag.
20 dag pieczarek
1 łyżka masła
1 cebula
3 ząbki czosnku
główka kapusty białej lub włoskiej
sól, pieprz
sok pomidorowy

Przygotowanie;
Z kapusty wyciąć głąb a następnie  włożyć ją do dużego garnka, zalać woda, posolić i zagotować. Po kilku minutach ściągać odchodzące wierzchnie liście aż do całkowitego "rozebrania" kapusty. Ryz ugotować do miękkości w dużej ilości wody. Odcedzić(ja gotuje ryż na sypko, nie lubię takiej "paćki", ale większość osób gotuje ryż do momentu wchłonięcia wody, każdy ma swoją szkołę gotowania ryżu) tak samo ugotować kasze. Wodę do gotowania  należy posolić.
Cebule zeszklić, dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile podsmażyć i dodać do farszu ryżowego. Mięso mielone poddusić do miękkości, mielonkę również drobno pokroić i wszystko dodać do farszu. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i smażyć na łyżce masła do momentu odparowania całej wody. Dodać również do całości. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.  Farsz układać na liściach i  zawijać. Ciasno układać w naczyniu do zapiekania. (liście jeśli maja gruby i twardy nerw to ścinamy go nożem)
Czasami jeśli gołąbki piekę np, w brytfannie która ma cieńsze dno wtedy wykładam je pozostałymi liśćmi (które są już za małe na gołąbki) a dopiero na wyłożone dno układam gołąbki. Liście chronią od przypalenia gołąbków.

Dwie filiżanki wody zagotować, dodać do niej ok 100 ml soku pomidorowego, doprawić do smaku i zalać  gołąbki. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około godziny. Pod koniec temperaturę można trochę zmniejszyć, jeśli gołąbki za bardzo nam się rumienia to możemy je przykryć folia aluminiowa. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
                                                      
                                         Tutaj kapusta włoska.



Sos pomidorowy;
250 ml. soku pomidorowego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
przyprawa uniwersalna
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
sól, pieprz

Do rondelka wlać sok, dodać odrobine wody i zagotować, mąkę rozrobić z odrobiną wody i wlać do sosu, doprawić do smaku a na końcu dodać śmietanę. Można dodać do sosu też  podsmażoną cebule lub czosnek. 


                     

                                                            A tutaj biała kapusta.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz