sobota, 2 stycznia 2016

Czosnkowe grissini.

Grissini...
Już wiele razy przymierzałam się do tego aby zrobić je w końcu w domu a nie kupować w markecie.
Te włoskie drożdżowe paluszki są przepyszne! musicie je spróbować jeśli jeszcze tego nie zrobiliście ;-)


Składniki;
40 dag mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soli czosnkowej
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
ok. 50 ml oleju lub oliwy z oliwek
ok. 200 ml ciepłej wody

Dodatkowo;
oliwa lub olej do posmarowania paluchów
mak do posypania


Przygotowanie;
Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, cukier, oregano, starty na tarce czosnek i drożdże. Wlewamy oliwę a na samym końcu wodę. Jednak wlewamy ja stopniowo bo może okazać się, ze jest jej po prostu za dużo. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut. ( nie ma potrzeby aby było dłużej)
Ciasto urywamy po kawałku i rolujemy jak najcieńsze wałeczki.(im dłuższe tym lepiej) Układamy w wyłożonej papierem foremce, smarujemy oliwą i posypujemy makiem, lub mak pomijamy. Tak przygotowane paluchy wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C i pieczemy około 10-15 min. aż się lekko zezłocą.





Smacznego!









4 komentarze:

  1. prawdziwe grissini wloskie robione sa na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Więc to kolejne wyzwanie dla mnie aby zrobić takie właśnie na zakwasie ;-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Paluszki wyglądają pysznie. Z czosnkiem muszą smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń