wtorek, 14 lipca 2015

Szynka z papryka, selerem naciowym i jabłkiem.

Dania typu "gulasz" uważam ze się swietnie nadają na kazdą okazje. Wszystko zależy od dodatków. Ten powstał w skutek dodawania co miałam pod ręką. Efekt - pyszne danie!
Spróbujcie!
 
40 dag szynki wieprzowej bez kosci
1 cebula
pół czerwonej papryki
5 łodyg selera naciowego
1 duże jabłko
6 pieczarek
1 marchewka
kilka kaparów
maka do panierowania
przyprawa do gulaszu
sól, pieprz
2 łyzki oleju
 
Mieso opłukać, pokroić w plastry, natrzeć przyprawa do gulaszu następnie opanierowac w mace i obsmazyc z obu stron na oleju. Cebule pokroić w piorka i dodac do miesa, zalac odrobina wody ,Dusic pod przykryciem, marchew pokroić w plasterki, pieczarki w półplasterki, paprykę i seler w kostke. Warzywa dodac do miesa i dusic do miekkosci. Około 15 minut prezd koncem dodac pokrojone jabłko w kostke oraz kapary. Doprawic do smaku. Podawac z pieczywem lub kaszami , ryzem albo ziemniakiami.
 
Smacznego!
 
 

6 komentarzy:

  1. To przepis dla ilu osob?

    OdpowiedzUsuń
  2. A zagescic ten gulasz np maka lub smietana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wody dolewamy minimalnie więc ta mąka w której zostało opanierowane mięso wystarczająco zagęści sos. Dodatkowo jabłko które dodamy także go zagęści. Ale jeśli dolejesz więcej wody aby uzyskać tym samym więcej sosu, wtedy proponuje zagęścić mąką.

      Usuń