środa, 15 lipca 2015

Ciasto z porzeczkami i lekką pianka.

Ciasto jest bardzo niepozorne. Właściwie robiąc je wydawało mi się, ze nic z tego nie będzie. Wydawało mi się za błache, a jednak jak się okazuje proste przepisy potrafią nas zaskoczyć pysznym zakończeniem!
Spróbujcie sami!

Składniki;
Ciasto;

20 dag mąki pszennej
2 łyzki wiórek kokosowych
10 dag cukru
3 żółtka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag masła
1 łyzka smietany

Nadzienie;
ok. 30 dag czerwonych porzeczek
3 białka
10 dah cukru
1 łyzka mąki ziemniaczanej
2 łyzki wiórek kokosowych

Tłuszcz do formy
Papier do formy
Tortownica - moja 24 cm. ale 26 tez będzie idealna.

Przygotowanie;
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem, wiórkami, cukrem. Dodajemy masło, smietane i zółtka, zagniatamy ciasto. Jeśli jest za luźne dodajemy odrobine mąki a jeśli nie możemy sobie z nim poradzić i jest za suche wtedy odrobina smietany nam pomoże w zagnieceniu ciasta.
Kiedy już ciasto jest gotowe wkładamy je na ok. 30 min do lodówki do schłodzenia.
Po tym czasie tortownice wykładamy papierem i smarujemy masłem. Ciasto należy rozwałkować i wyłozyc nim foremke tworząc dość wysokie ranty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 20 min.
Schłodzone białka ubijamy z odrobiną soli, następnie dodajemy cukier i ubijamy dalej, a na końcu wsypujemy mąke i łyzke wiórek  - dokładnie mieszamy. Porzeczki odrywamy od szypułek, płuczemy i odcedzamy na sitku. Dodajemy do masy bezowej i delikatnie mieszamy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wypełniamy je powstałą bezą. Na wierzchu posypujemy pozostałymi wiórkami. Wkłądamy do piekarnika na kolejne 20 min. i pieczemy w temp, 160C.
Po upieczeniu możemy udekorować świeżymi porzeczkami.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz