piątek, 24 lipca 2015

Grillowany schab pod nektarynkową kołderka.

Mięso i owoce -hmmm... kiedyś połączenie nie do przejścia, ale nasze kubki smakowe ciągle się zmieniają. Także i moje. Schab z reguły jest dość "suchym" mięsem ale z tą salsą smakuje wyśmienicie.
Polecam.


Składniki;
2 plastry schabu wieprzowego (ok. 25- 30 dag)
pół nektarynki
pół czerwonej cebuli
sól, pieprz, ostra papryka, oregano
1 łyzka syropu z mniszka lekarskiego (może być też miód)
1 łyzka soku z cytryny
2 łyzki oleju do posmarowania patelni grillowej ( jeśli ktoś wybrał właśnie ją a nie klasyczny grill)
 
Przygotowanie;
Schab jeśli jest w kawałku pokroić na plastry grubości około 2,5 - 3 cm.  Opłukac pod wodą i osuszyć recznikiem papierowym.
Natrzec solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki w proszku oraz oregano. Cebule pokroić w piórka, nektarynke w plasterki. Do miski włozyc cebule, nektarynke, 1 łyzeczke syropu z mniszka  (może być tez miód) ,odrobine pieprzu, soli i łyzke soku z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszać i odłożyc do lodówki na około godz. Na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu upiec schab.
Z każdej strony około 6-7 min. 
Podawac z salsą nektarynkową.
 


 
 
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz