poniedziałek, 27 lipca 2015

Babeczki z pastą brokułową.

 Babeczki świetnie nadają się na kolacje jak i na imprezową przekąskę.
 Kto chętny?
 
Składniki ciasto;
40 dag mąki pszennej
2 łyzki zmiksowanego ugotowanego brokuła
15 dag margaryny
2 łyzki smietany
2 zółtka
sól
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
 
Pasta;
1 brokuł
1 serek śmietankowy (15 dag)
sól, pieprz
1 łyzeczka kuminu
sok z jednej cytryny
 
 
Dekoracja;
2 łyzki pistacji
kiełki brokuła
 
 
Przygotowanie;
Brokuła myjemy, dzileimy na mniejsze różyczki i gotujemy kilka minut. Nastepnie blendujemy aby powstał mus. Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą i ugniatamy ciasto. Z powstałego musu zabieramy 2 łyzki i dodajemy również do ciasta. Reszte odkładamy.
Foremki możemy natłuscic, ciasto po pół godzinnym schłodzeniu wałkujemy , wycinamy kółeczka i wylepiamy nimi foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy na złoty kolor.
 
Do pozostałego musu wkładamy serek smietankowy, pozostałe przyprawy wraz z sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Kiedy babeczki się upieką i przestygną wtedy napełniamy je powstała pasta. Pistacje drobno kroimy. Dekorujemy pistacjami i kiełkami. Można przykryć je  także drugą babeczką.
 
Smacznego!
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz