niedziela, 12 lipca 2015

Naleśniki z serem i musem z czarnej porzeczki.

 Naleśniki na drugie danie lub tez na ciepłą kolacje. Robi się szybko więc za wiele czasu nie stracimy. Lubią je dzieci i dorośli, więc pozostaje raz na jakiś czas je przygotować. A jeśli jeszcze do dyspozycji mamy sezonowe owoce z ogrodu mamy-  to tym bardziej ;-)
 
 
Składniki;
2 szkl, maki pszennej
1 szkl. mleka
1 szkl. wody
2 jajka
2 łyzki cukru
 
Odrobina oleju do smażenia.
 
Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózga .Jesli ciasto jest za rzadkie dodac mąki jeśli za geste, dolac mleka. Odstawic na kilka minut.
 
Nadzienie;
1 kostka sera białego (30 dag)
1 szklanka czarnych porzeczek
4 łyzki cukru
 
Porzeczki opłukać w wodzie, odsaczyc i wyłozyc na sucha patelnie. Wsypac cukier (każdy doda wedle swego upodobania) Mieszac łyzką delikatnie je rozdrabniając aby powstał mus. Smazyc jeszcze chwilke i odstawić do przestygnięcia.
Ser rozgnieść widelcem i dodac do niego pół musu z porzeczek, drugą połowe zostawić do dekoracji naleśników. Jesli uważamy ze masa serowa jest za mało słodka możemy ja jeszcze dosłodzić odrobiną cukru.
 
Nalesniki smażymy na rumiano z każdej strony na odrobinie oleju. Smarujemy masa serowa, składamy a na wierzchu dekorujemy pozostałym musem i listkami miety.
 
Smacznego!


 
 
 
 
 
 
 

2 komentarze:

  1. Mus z czarnej porzeczki to jest to :)
    Naleśniki muszą być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń