piątek, 10 lipca 2015

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami.

Zupy to podstawa w mojej kuchni, czasami brakuje pomysłu na nowe ale staram się aby każda była inna. Zupa koperkowa to takie lato na talerzu ;-)
Wy lubicie?

Składniki;

2 pęczki koperku
2 ziemniaki
2 skrzydełka
marchew
pietruszka
ziele angielskie, lisc laurowy
przyprawa uniwersalna
pieprz,sól
 
Kluseczki;
2 jajka
3 łyzki mąki pszennej
łyzka posiekanego koperku
 
 
Przygotowanie;
Mięso płuczemy i zalewamy wodą, dodajemy obrane i pokrojone warzywa (marchew, pietruszka) wrzucamy lisc laurowy i ziele. Koperek myjemy i od grubych łodyg odrywamy małe listki które drobno kroimy. Grube łodygi natomiast dorzucamy do zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke. W większym kubku mieszamy jajka i mąke na kluseczki. Dodajemy tyle wody aby masa była nieco gęściejsza niż na naleśniki. Doprawiamy odrobine przyprawa i dodajemy łyzke koperku. Kiedy warzywa będą już miękkie, wyjmujemy z zupy grube łodygi kopru. Mięso równiez wyjmujemy i oddzielamy od kości,kroimy w kostke i dorzucamy do zupy.Dodajemy ziemniaki a kiedy i one będą miękkie małym strumieniem lejemy do zupy kluseczki. Doprawiamy do smaku przyprawami a na końcu dodajemy pokrojony koperek.
 
Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz