poniedziałek, 15 czerwca 2015

Zupa kapuściana.

Polecam dziś bardzo prostą i smaczną zupe ziemniaczano - kapuścianą. Robi się ja naprawde ekspresowo. Kiedys świat obiegła pewna zupa odchudzająca - to nie ta, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby ją ugotować.


Składniki;

20 dag wędzonego boczku
pół główki białej kapusty
1 marchew
4 ziemniaki
sól,pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
przyprawa uniwersalna
1 łyzka (kopiasta) przecieru pomidorowego

Boczek opłukać i zalać wodą. Marchew obrać, pokroić w kostkę dodac do garnka. Dorzucić ziele i liśc laurowy, kapustę poszatkować i również dodać do zupy. Ziemniaki obrać pokroić w kostke. Kiedy kapusta będzie już prawie miękka dodajemy wtedy ziemniaki. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, przyprawą i gotujemy do miękkości. Boczek wyjąc z zupy i pokroić w kosteczke i znów dodać do zupy. Na samym końcu w zupie rozprowadzić przecier pomidorowy. Wrzucić kilka listków świeżej bazylii i gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz