sobota, 13 czerwca 2015

Udka w sezamowej panierce.


Udka zazwyczaj pieke w rękawie, wcześniej je marynując. Tym razem postanowiłam to zmienić .Zamiast rękawa  - sama brytfanka i wyszło równie smacznie. Zatem polecam ;-)

 
Składniki;
3 uda z kurczaka
2 łyzki sezamu
 
Marynata;
3 łyzki pikantnego keczupu
3 łyzki sosu sojowego
2 łyzki oleju
sól, pieprz
2 łyzki płynnego miodu
łyzeczka papryki w proszku
 
 
 
Mięso myjemy a następnie osuszamy recznikiem papierowym.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i nacieramy  mięso z każdej strony. Wkładamy do lodówki na około 3 godz. Można tez na całą noc, będzie bardziej intensywny smak. Tak zamarynowane udka obtaczamy w uprażonym wcześniej sezamie na suchej patelni do złotego koloru i układamy w brytfance. Pieczemy ok 50 min.w 190C przed wyjęciem sprawdzamy czy mięso jest już miękkie, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej ;-)
 
 
 


 
Ja podałam udka z sałatą z feta i pomidorami,
 
 
Skłądniki;
kilka lisci zielonej sałaty
pomidor
ser feta
 
sos;
wycisniety sok z jednej cytryny
4 łyzki oliwy z oliwek
1 łyzka miodu
1 łyzka musztardy
sól i pieprz do smaku
 
Sałate myjemy, rwiemy na małe kawałki, pomidora kroimy, ser również. Układamy w salaterce i zalewamy przygotowanym sosem.
 

2 komentarze: