piątek, 12 czerwca 2015

Paprykowe klopsy.

 Moja córka uwielbia spaghetti więc postanowiłam przygotować je troszkę w innej wersji równie smacznej jak tradycyjne danie.
Spróbujcie.
 
Składniki;
 
30 dag makaronu spaghetti
50 dag pomidorów z puszki
1 cebula
3  ząbki czosnku
oliwa, parmezan
sól, pieprz
1 czerwona papryka (mogą tez być inne kolory)
50 dag mięsa z indyka
pół czerwonej cebuli
1 jajko
natka pietruszki
 
Przygotowanie;
Mięso, czerwoną cebule i paprykę należy zmielić w maszynce, dodac przecisniety czosnek (2 ząbki),wbic jajko i całość dokładnie wymieszać. Dołozyc posiekana natke pietruszki, sól oraz pieprz. Formowac niewielkie kulki, jeśli się źle kleją można dodac 3 łyzki bułki tartej.I najlepiej robić to wilgotnymi rękami. Wrzucuc je do wody i gotowac na małym ogniu około 10 min. Wody wlewamy tyle aby zakryła kulki.
Nastepnie robimy sos; na łyzce oliwy rumienimy drobno pokrojoną cebule, dokładamy czosnek (1 ząbek) i pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do sosu mięsne kulki i dusimy razem jeszcze 5 min. Makaron należy ugotować al dente. Na talerze wykładamy porcje makaronu oraz sos z klopsami. Na wierzchu posypujemy natka i startym parmezanem.
 
Klopsy można również podac z ziemniakami.
 
Na rosole  po ugotowaniu klopsów robię zupe, "recykling" kuchenny - uwielbiam!
 
Smacznego!
 


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz