sobota, 23 maja 2015

Żeberka wieprzowe pieczone z papryką i pieczarkami w marynacie sojowej.

 
 
 
Żeberka to moje ulubione mięso, mojej córki również. Dlatego bardzo często gości na naszym stole.
 
Skłądniki;
1 kg żeberek wieprzowych
1 czerwona papryka
kilka pieczarek
1 cebula
 
 
Marynata;
pół szklanki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
pół szkl. wody
sól, pieprz,
3 łyzki miodu
 
Mieso myjemy a następnie czelimy na porcje po dwie kosteczki. Przekłądamy do miski. Wszystkie składniki marynaty mieszamy a następnie zalewamy mieso, dodatkowo nacierając je aby marynata pokryła całe mieso. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc.
Mieso przełozyc do naczynia żaroodpornego, dodac pokrojona na ćwiartki paprykę,cebule w piórka oraz pieczarki w plastry, naczynie przykryc i piec w piekarniku w temp. 180 C. przez około 1,5 godz. Po tym czasie należy sprawdzić czy mieso potrzebuje jeszcze trochę czasu czy już jest gotowe. Smakuje bardzo dobrze czy z pieczywem czy  tez z ziemniakami.
 
 
Smacznego!

 
A Wy jak najczęściej podajecie żeberka?
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz