sobota, 23 maja 2015

Schab duszony w czerwonej kapuście.

Skłądniki;
60 dag schabu bez kosci
pół sredniej głowki czerwonej kapusty
1 marchewka
1 cebula
lisc laurowy, ziele angielskie,
sól, pieprz, przyprawa uniwersalana, slodka papryka
1 łyzka oleju
1 łyzka mąki
Schab umyc i osuszyć a następnie pokroić w duza kostke. Doprawic sola i pieprzem a na końcu obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i wrzucac  mieso. Zrumienic je z każdej strony i przełozyc do rondla. Cebule obrac i pokroić w piórka a marchewke w kostke. Do miesa dodac pół szkalnki wody, wrzucic warzywa oraz ziele i lisc i dusic pod przykryciem. Kapuste poszatkować i po około 20 min. również dodac do miesa. Jeśli cała woda wyparuje to podczas duszenia należy ja uzupełniać. Kiedy mieso jest już miękkie po około 60 min. nalezy potrawe doprawić do smaku. Podawac z zniemniakami lub kasza.
Albo po prostu z pieczywem ;-)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz