Dawno nie było tutaj książki kulinarnej więc nadrabiam zaległości! zapraszam na pyszną zupę i mega szybką na którą przepis znajdziecie w książce pt "Zupy" Małgorzaty Caprari. Książka zawiera 270 najlepszych przepisów na zupy a. że zupa w naszym domu to podstawa więc książka tym bardziej zwróciła moją uwagę.
Znajdziemy tam zupy które będą idealne na codzienny obiad a także ten od święta, na tradycyjne dobrze znane ale także, te mało spotykane. Jedno jest pewne wszystkie one są warte wypróbowania. Więc jeśli brakuje Ci pomysłu na zupę, koniecznie sięgnij po tę książkę.
W kuchni polskiej zupy goszczą wyjątkowo często, częściej niż w innych krajach. Sycą, rozgrzewają, dostarczają niezbędnych składników odżywczych, ale także przywołują wspomnienia.
Zupy w książce podzielone są tematycznie. Tych działów jest aż 20. To między innymi; zupy zamiast obiadu, zupki pospieszne, kartoflanki. zupy mięsne, grzybowe, barszcze... i wiele innych.
A oprócz przepisów znajdziemy piękne, ręcznie malowane ilustracje.
Ja przygotowałam bardzo prostą i szybką zupę ze składników który każdy ma w domu. Zupa jest wręcz banalna ale jaka efektowna.
Składniki;
kawałek korzenia selera lub dwie gałązki selera naciowego
1 cebula
4 szklanki bulionu
40 dag ziemniaków
1 marchew
4 jajka
4 kromki pieczywa
świeża bazylia lub natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Przygotowanie;
Seler i cebule, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Zalać gorącym bulionem, dodać pokrojoną marchewkę a następnie dorzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Gotować do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli jest potrzeba dolewamy wodę aby rozrzedzić zupę.
W drugim garnku gotujemy wodę, solimy i wlewamy 2-3 łyżki octu. Kiedy woda będzie się gotować zmniejszamy palnik. Łyżką robimy w wodzie wir, czyli mieszamy wodę. W wir wbijamy jajko i delikatnie łyżką mieszamy aby białko obtoczyło dokładnie żółtko. Gotujemy na małym ogniu około 2 minuty. Chleb rumienimy na gorącej patelni, na łyżce oliwy z obu stron.
Do talerza wlewamy zupę, na środku kładziemy grzankę a na niej jajko w koszulce.
Posypujemy ziołami. Przed podaniem przecinamy jajko na środku tworząc krzyżyk, aby żółtko swobodnie wypłynęło.
Dane o książce;
Tytuł; Zupy, 270 najlepszych przepisów.
Autor; Małgorzata Caprari.
Wydawnictwo; Buchmann
Oprawa; Twarda
Ilość stron; 320 stron.
Rok wydania; 2022 rok
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz