poniedziałek, 7 marca 2022

Ptysie podwójnie czekoladowe.

 Ptysie!

Zbierałam się do nich jak pies do jeża... ale w końcu nadszedł ten dzień i tak się zastanawiam dlaczego ja tyle czekałam, przecież to takie proste! a jakie smaczne! 

 
Składniki na ptysie;
250 ml wody
90 g masła
160 g mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
 
Przygotowanie;
W garnuszku zagotować wode wraz z masłem i sola. Następnie wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką aby sie nie przypaliło. Przez około 2 minuty. Następnie ciasto odstawić do przestudzenia. Kiedy będzie już ciepłe, dodajemy po jednym jajku i ciągle miksujemy. Ciasto będzie na tyle gęste, że będzie je można swobodnie wyciskać przez rękaw cukierniczy.
Dwie blachy wykładamy papierem, do worka cukierniczego wkładamy tylkę w kształcie gwiazdki, następnie przekładamy ciasto. Wyciskamy okręgi o średnicy 5-6 cm w sporych odstępach, ponieważ dużo urosną. Na jednej blaszce o wymiarach 25x35cm mieści się 6 ptysi. Piekarnik nagrzewamy do temp 200.C
Wkładamy blaszki i pieczemy około 35 minut. W połowie czasu pieczenia możemy nieco zmniejszyć temp, jednak nie otwieramy piekarnika ponieważ ptysie opadną. Po ostygnięciu ptysi, przekrawamy je na pół. 
 
Składniki na krem;
500 ml mleka
1 łyżka olejku waniliowego
4 żółtka
70 g drobnego cukru
50 g mąki pszennej
150 g masła
180 g mlecznej czekolady
 
Dodatkowo;
kilka łyżek śmietanki 36%
1 tabliczka mlecznej czekolady
pół tabliczki białej czekolady
 
Przygotowanie;
Mleko wraz z wanilią i połamaną czekolada gotujemy, co chwilę mieszamy aby czekolada idealnie się rozpuściła. Do miski wsypujemy cukier i żółtka. Miksujemy na białą masę. Następnie dodajemy mąkę, miksujemy. Do masy wlewamy połowę czekoladowego mleka, aby ją zahartować, Jednak wlewając ciągle miksujemy. Następnie zawartość miski wlewamy na pozostałe mleko i gotujemy aż masa zgęstnieje, cały czas mieszamy. Gotujemy około 2 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Na wierzchu masy kładziemy folię spożywczą tak aby stykała się z budyniem, zapobiegnie to powstaniu kożucha. 
Kiedy budyń będzie już zimny wkładamy po łyżce do miksowanego masła. Tak do wyczerpania całego budyniu. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i wyciskamy na połowę ptysia. Przykrywamy górą a po wierzchu dekoracyjnie polewamy najpierw czarną czekoladą a potem białą. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali z łyżką śmietanki, lub w kąpieli wodnej.

 




Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz