czwartek, 31 marca 2022

Chlebowa babka z serem, kiełbasą i jajkami.

 Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dziś zapraszam Was na pyszną chlebową babkę wypełnioną po brzegi serem, jajkami i kiełbasą.

Zapraszam! 


Składniki na chleb;
50 dag mąki
ok 260 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżka smalcu
pół łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Nadzienie;
15 dag ulubionej kiełbasy
2 jajka ugotowane na twardo
15 dag żółtego sera
15 dag podsmażonego boczku

Przygotowanie;
Z podanych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, wrzucamy pokruszone drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy połową ciepłej wody. Odstawiamy na kilka minut aż zaczną pracować. Następnie wsypujemy przyprawy. Miksujemy mikserem z końcówkami haka. Powoli, stopniowo dolewamy wodę oraz dodajemy smalec. Ciągle miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Wody dolewamy tyle ile zabierze mąka.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Ser jak i kiełbasę oraz jajka kroimy w kostkę. Ser należy pokroić na malutkie kawałeczki albo zetrzeć na grubych oczkach, ponieważ później w chlebie robią się dziury po upieczeniu, kiedy ser się rozpuści. Wcześniej podsmażamy boczek aby się wytopił. Wszystkie składniki równomiernie rozsypujemy po wierzchu ciasta. Delikatnie dociskamy składniki aby się powbijały w ciasto. Zwijamy w rulon. Formę do babki z kominem dokładnie smarujemy smalcem. Wkładamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w
temp 180C około 1 godziny.
Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz