piątek, 25 lutego 2022

Wiosenny tort kanapkowy.

 Do wiosny jeszcze trochę. ale torcik jak najbardziej możemy przygotować chociażby dzisiaj.  Zamiast słodkiego wypieku na najbliższą imprezę polecam ten oto wytrawny. Na pewno zrobi furorę! 


Składniki;
16 kromek chleba tostowego 
1 serek śmietankowe 15 dag
3 łyżki majonezu
pomidorki
papryka
szczypiorek pęczek
kiełki ulubione
 
Pasta jajeczna;
6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka serka śmietankowego
sól i pieprz do smaku
 
Pasta łososiowa;
10 dag wędzonego łososia
2 łyżki majonezu
2 łyżki serka śmietankowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz do smaku



Przygotowanie;
Jajka kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekany szczypiorek. Dodajemy majonez, musztardę i serek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Do drugiej miski wkładamy pokrojony w kostkę łosoś, szczypiorek oraz serek, majonez i doprawiamy do smaku. 
Na desce albo płaskim dużym talerzu układamy 4 kromki w kwadrat. Wcześniej obcinamy skórkę z chleba. Smarujemy grubą warstwą pasty jajecznej. Następnie kładziemy kolejne 4 kromki chleba, smarujemy warstwą pasty łososiowej. Znów układamy kromki chleba i smarujemy pasta jajeczną. Przykrywamy ostatnimi kromkami i wkładamy tort do lodówki na około pół godziny do stężenia. W miseczce mieszamy serek z majonezem. Jeśli jest potrzeba możemy go doprawić solą i pieprzem. Długi szczypiorek kroimy na pół, pomidorki i paprykę na mniejsze kawałki. Kiełki w 2 cm kawałki. Wyjmujemy tort. smarujemy wierzch oraz boki serkiem śmietankowym wymieszanym z majonezem. Po bokach dekoracyjnie przyklejamy szczypiorek. A resztę wolnego miejsca obsypujemy posiekanym szczypiorkiem. Na wierzchu dekorujemy  warzywami. Po brzegach dekorujemy kiełkami, Chłodzimy, podajemy. 



 Ps. Chleb który użyłam  pochodzi z tego przepisu ( klik )


1 komentarz:

  1. Mega wygląda ten tort, chętnie bym taki zjadła gdyby ktoś mi zrobił

    OdpowiedzUsuń