"Ziemniak" - na jego temat słyszałam wiele mitów! chociażby, że ziemniaki są bardzo tuczące i niezdrowe. A prawda jest taka, że ziemniak to warzywo i bez zbędnych dodatków jak najbardziej jest zdrowy i mało kaloryczny.
Ziemniak to chyba najbardziej popularne warzywo w naszym kraju ale jedzone zazwyczaj do... czegoś.
Dziś przychodzę do Was z książką kulinarną która w całości poświęcona jest ziemniakowi.
Są w niej przepisy na nasze polskie, tradycyjne dania takie jak kopytka, kluski leniwe czy pierogi ruskie. Ale jest wiele dań ze świata o których nie miałam zielonego pojęcia.
Wiele dań jest polskich ale pochodzących z innych regionów, bo jak wiadomo każdy region ma swoje popisowe dania. I tak oto mama z córką wspólnie gotowały, próbowały, eksperymentowały przerabiając około 80 kg ziemniaków tylko po to aby wydać kolejną już świetną książkę!
Na wstępie poczytamy kilka słów o samych autorkach które możemy na co dzień spotkać w barze śniadaniowym na krakowskim Kazimierzu.
Książka podzielona jest na kilka działów, zaczynamy od ziemniaczanego niezbędnika a w nim puree, frytki, ziemniaki z ogniska... kolejne to zagniecione, następnie smażone, potem pieczone czy w końcu jednogarnkowe. Znajdziemy też ziemniaka na słodko a także z całego świata. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Ja również. Przygotowałam smażone placki tzw. sasznie białoruskie z twarogiem. Powiem Wam, pycha! to świetne wykorzystanie pozostałych ziemniaków z obiadu. Ale zanim przepis najpierw kilka kadrów z książki.
Dań jest mnóstwo i wszystkie z dodatkiem ziemniaków. To też tania kuchnia bo ziemniaki raczej kupuje każdy z nas. Czasami potrzebny jeden czy dwa inne dodatki i pyszne danie gotowe!
A oto danie które przygotowałam ja;
Sasznie białoruskie z twarogiem.
Przepis na 8-9 kotlecików.
Składniki na ciasto;
50 dag ziemniaków
50 g mąki pszennej
1 jajko
sól, pieprz
ok. 100 ml oleju do smażenia
Składniki na farsz;
20 dag twarogu
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie;
Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Następnie obieramy i tłuczemy. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Szybko zagniatamy ciasto i odstawiamy na chwile. Ciasto będzie się kleić ale takie ma być kiedy zwilżymy dłonie bez problemu uformujemy kotleciki.
Cebulę drobno siekamy, smażymy na łyżce oleju na rumiano. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy cebulę, sól i pieprz a także starty ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy wszystko. Farsz powinien mieć wyrazisty smak.
Z masy ziemniaczanej urywamy po kawałku ciasta wielkości małej pomarańczy. Rozpłaszczamy na płaski placek, na nim kładziemy łyżkę farszu twarogowego. Sklejamy jak pieroga nadając następnie kształt okrągłego kotlecika. Wszystko robimy wilgotnymi dłońmi ponieważ masa się klei. Następnie obtaczamy kotleta w mące i smażymy na rumiano z każdej strony na kilku łyżkach oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym. Najlepiej smakuje na ciepło z sosem pomidorowym albo jogurtem naturalnym.
Książka jak najbardziej godna polecenia! Zajrzę do niej jeszcze nie raz! Zbiera same pozytywne opinie a ja się pod nimi podpisuję.
Panie wydały już jedną książkę "Jajko" o której możecie przeczytać tutaj.
Informacje o książce.
Tytuł; Ziemniak
Autor; Kasia i Zosia Pilitowskie
Wydawnictwo; Buchmann
Oprawa; Miękka
Rok wydania; 2021 rok
Ilość stron; 255 stron.
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz