niedziela, 22 sierpnia 2021

Tarta z jagodami na orzechowym spodzie.

 Wakacje już dobiegają końca. Trochę zaniedbałam to miejsce, ale czas wrócić na dobre. Pełna nowych inspiracji kulinarnych biorę  się do pracy! 
Dziś zapraszam na pyszną tarte z jagodami, wyszło naprawdę smacznie! 



Spód:
20 dag mąki pszennej
5 dag mielonych orzechów laskowych
150 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło I cukier. Mikserem z hakiem rozdrobnić na piasek. Dodać jajko, orzechy mielone i sól, wyrobić mikserem na gładkie ciasto. Włożyć je do lodówki na około pół godziny.

Nadzienie:
50 dag jagód lub borówek
pół szklanki mielonych orzechów laskowych 
8 łyżek cukru
2 łyżki mąki
4 łyżki rozpuszczonego masła

Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować, wyłożyć wcześniej natłuszczoną formę o średnicy 28cm. W misce wymieszać orzechy z rozpuszczonym masłem, mąką i 4 łyżkami cukru. Masę wyłożyć na ciasto. Jagody wymieszać z 4 łyżkami cukru wyłożyć do formy. Piec w temp. 180c około 40 minut.

Dekoracja:
2 Serki naturalne kanapkowe
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka dżemu jagodowego
1 łyżka śmietany 30 procent
Listki mięty
borówki lub jagody
pestki dyni w czekoladzie 

Do dwóch misek przełożyć po jednym serku. Do każdej wrzucić po łyżce cukru. Do jednej śmietankę a do drugiej mus jagodowy. Zmiksować, ozdobną tylka udekorować tarte. Ułożyć pestki i borówki.




Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale:D Jagody ekstra, ale i tak najbardziej kusi mnie ten orzechowy spód:) Zdecydowanie zrobię w wolnej chwili:)

    OdpowiedzUsuń