niedziela, 11 lipca 2021

Drożdżowe, wytrawne bułeczki z pesto bazyliowym.

 Ciasto drożdżowe uwielbiam i przygotowuje je pod wieloma postaciami. Tym razem na wytrawnie z domowym  pesto bazyliowym. 

Zapraszam.


Składniki;
30 dag mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
30 g masła
ok pół szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
 
Przygotowanie;
Mleko lekko podgrzać z miodem, nie gotować. Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i zalać letnim mlekiem. Odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dodać sól, jajko i rozpuszczone zimne masło. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto.  Odstawić na około 1 godzinę aby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie zrobić pesto.
 
Składniki na pesto;
1 szklanka liści bazylii
pół szklanki orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
sol, pieprz do smaku
ok 50 ml oliwy lub więcej
3-4 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
 
Przygotowanie pesto;
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładki mus. Doprawiamy do smaku. Jeśli jest potrzeba dolewamy oliwy.
 
Ciasto wyjmujemy z miski, chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około pół centymetra. Na całej powierzchni rozsmarowujemy pesto. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku. Następnie rulon kroimy na kawałki o długości około 5-6 cm. Rozcinamy je wzdłuż lecz nie do końca, formujemy kształt bułeczki wywijając ozdobnie ciasto. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na rumiano w temp, 180C. 



Smacznego! 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz