Lato już chyba na dobre zawitało do nas. W naszym domu to czas ciągłych imprez. A to urodziny, to imieniny... ciągle coś. Dziś przygotowałam taki mini torcik. To taka moja letnia wersja znanego ciasta Królewicz. Wyszło pysznie!
Zapraszam!
Składniki;
1.5 szklanki mąki
2 żółtka
10 dag masła
2 łyżki miodu
1/3 szklanki cukru
1/3 łyżki sody
Składniki na krem;
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kaszy manny
pół kostki masła (10 dag)
50 - 70ml likieru karmelowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
Polewa;
5 kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady
2-3 łyżki śmietanki 12%
Dodatkowo;
pół słoika dżemu figowego
truskawki do dekoracji
mięta do dekoracji
Przygotowanie;
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, najlepiej na stolnicy. Podzielić na trzy części. Każdą osobno upiec w małej tortownicy o średnicy 16 cm. lub nieco większej. Ciasto idealnie wałkuje się miedzy dwoma arkuszami papieru. Piec w temp, 180C około 15 minut.
Mleko z cukrem doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypywać kasze, łyżka po łyżce. Mieszać aby nie było grudek. Gotować do czasu aż zgęstnieje i będą pojawiać się pęcherzyki. Odstawić do ostygnięcia.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, następnie partiami dodawać kasze. Miksować az krem będzie gładki. Dolać alkohol i miksować do połączenia.
Do foremki w której piekło się ciasto na spód kładziemy pierwszy blat. Smarujemy go dżemem.. Następnie wykładamy połowę masy, drugi placek, dżem, masa. Zostawiamy trochę do dekoracji. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z formy.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali, dolewamy stopniowo śmietankę i mieszamy.
Polewamy zimne ciasto, wtedy szybciej zastygnie. Dekorujemy masą z ozdobnej tylki a na środek układamy truskawki.
Wkładamy do lodówki, wyjmujemy kilka chwil przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz