Do świąt już kilka dni, więc dziś tak szybko!
Świąteczny murzynek, zapraszam!
Składniki;
125 ml mleka
3 kopiate łyżki kakao
1 szklanka cukru kryształu
4 jajka
25 dag masła lub margaryny
25 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa czekoladowa
płatki migdałowe
Przygotowanie;
Mleko, masło, kakao i cukier przekładamy do garnka. Stawiamy na palnik, mieszamy do rozpuszczenia masła, zagotować . Odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy czekoladowej. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie. Na samym końcu wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki w kształcie gwiazdy lub zwykłej tortownicy. Piec w temp. 180C około 45 min. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche. Po ostygnięciu polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz