Takie oto serniczki z patelni już są na blogu, możecie je zobaczyć o tutaj. Dzisiaj odświeżone zdjęcia i inne wydanie, czy smaczniejsze? oceńcie sami ...
Składniki na placuszki;
25 dag twarogu półtłustego
1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki cukru
2 łyżki esencji waniliowej
olej do smażenia
Dodatkowo;
3 gruszki
2 łyżki miodu
1 łyżka melasy z morwy białej
1 łyżka masła
Przygotowanie;
Do miski wkładamy ser, wbijamy jajko i mieszamy. Następnie wlewamy mleko, wanilie, cukier oraz przesiewamy mąkę. Dokładnie ze sobą mieszamy. Masa powinna być na tyle gęsta i zbita aby udało się omączonymi dłońmi uformować małe kotleciki.
Na patelnie wlewamy olej i smażymy na rumiano z obu stron.
Gruszki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Na patelnie wkładamy masło, wrzucamy pokrojone gruszki. Chwilę smażymy, następnie dodajemy miód i melasę. Chwile dusimy często mieszając. Do czasu aż gruszki lekko zmiękną. Placuszki podajemy z gruszkami i powstałym sosem.
Smacznego!
Kurczę chyba aż je zrobię dzisiaj na podwieczorek, bo akurat mam w lodówce składniki na te placuszki;]. A jakiś dodatek też się znajdzie:)
OdpowiedzUsuń