poniedziałek, 2 listopada 2020

Serniczki z patelni z duszonymi gruszkami, w melasie z morwy białej i miodzie.

 Takie oto serniczki z patelni już są na blogu, możecie je zobaczyć o tutaj. Dzisiaj odświeżone zdjęcia i inne wydanie, czy smaczniejsze? oceńcie sami ...



Składniki na placuszki; 
25 dag twarogu półtłustego
1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki cukru
2 łyżki esencji waniliowej 

olej do smażenia

Dodatkowo;
3 gruszki
2 łyżki miodu
1 łyżka melasy z morwy białej
1 łyżka masła

Przygotowanie;
Do miski wkładamy ser, wbijamy jajko i mieszamy. Następnie wlewamy mleko, wanilie, cukier oraz przesiewamy mąkę. Dokładnie ze sobą mieszamy. Masa powinna być na tyle gęsta i zbita aby udało się omączonymi dłońmi uformować małe kotleciki. 
Na patelnie wlewamy olej i smażymy na rumiano z obu stron.

Gruszki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Na patelnie wkładamy masło, wrzucamy pokrojone gruszki. Chwilę smażymy, następnie dodajemy miód i melasę. Chwile dusimy często mieszając. Do czasu aż gruszki lekko zmiękną. Placuszki podajemy z gruszkami i powstałym sosem. 





Smacznego!

 

1 komentarz:

  1. Kurczę chyba aż je zrobię dzisiaj na podwieczorek, bo akurat mam w lodówce składniki na te placuszki;]. A jakiś dodatek też się znajdzie:)

    OdpowiedzUsuń