Jagody czy też borówki teraz królują na targach. Zatem zapraszam dziś na smak dzieciństwa. Racuchy, dziś z dodatkiem jabłka, podane z aromatycznym musem jagodowym.
Niebo w gębie!
Składniki;
1,5 szkl. mąki pszennej
200 ml kefiru
szczypta soli himalajskiej Skworcu
łyżka cukru trzcinowego Skworcu
1 jajko
pół łyżeczki sody
1 jabłko
olej kokosowy Skworcu do smażenia
Sos jagodowy;
30 dag jagód świeżych lub mrożonych
2-3 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego Skworcu
1,5 szkl. mąki pszennej
200 ml kefiru
szczypta soli himalajskiej Skworcu
łyżka cukru trzcinowego Skworcu
1 jajko
pół łyżeczki sody
1 jabłko
olej kokosowy Skworcu do smażenia
Sos jagodowy;
30 dag jagód świeżych lub mrożonych
2-3 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego Skworcu
Przygotowanie;
Jabłko obieramy. Do miski dodajemy kefir, sodę, jajko, cukier i szczyptę soli. Na końcu dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłko ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do ciasta. Na rozgrzanym oleju smażymy małe racuszki z łyżki ciasta. Na złoto z obu stron. Do rondelka wkładamy jagody, wsypujemy cukier. Jeśli jest potrzeba dodajemy więcej. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Co jakiś czas mieszamy i czekamy aż nadmiar soku wyparuje. Podajemy z racuchami.
Te placki to moje smaki dzieciństwa.
Jabłko obieramy. Do miski dodajemy kefir, sodę, jajko, cukier i szczyptę soli. Na końcu dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłko ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do ciasta. Na rozgrzanym oleju smażymy małe racuszki z łyżki ciasta. Na złoto z obu stron. Do rondelka wkładamy jagody, wsypujemy cukier. Jeśli jest potrzeba dodajemy więcej. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Co jakiś czas mieszamy i czekamy aż nadmiar soku wyparuje. Podajemy z racuchami.
Te placki to moje smaki dzieciństwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz