środa, 5 sierpnia 2020

Młoda marchewka karmelizowana z cebulą.

Dziś bardzo szybki a zarazem jaki smaczny przepis. A właściwie ciężko tu mówić o przepisie... Zatem zapraszam na inspirację iście wiosenną. Młoda marchewka, cebula, miód...
Pycha! 


Składniki;
1 pęczek młodych marchewek
3 cebule
kwiat soli morskiej do smaku Skworcu
pieprz kolorowy lub biały Skworcu
3 łyżki miodu słonecznikowego Skworcu
3 łyżki masła klarowanego Skworcu

Przygotowanie;

Marchewki myjemy, osuszamy. Zostawiamy około 4 cm. zielonej łodygi. Obieramy, większe kroimy na pół, wzdłuż. 
Na szeroką patelnie ( aby marchew leżała swobodnie) wkładamy masło, wrzucamy marchew i smażymy, co jakiś czas przewracamy na drugą stronę. Kiedy marchew będzie nieco miększa, wrzucamy cebulę pokrojoną na ćwiartki bądź w piórka.  Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy miód. Dusimy do chwili aż marchew zmięknie a cebula nabierze złotego koloru.



Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz