środa, 5 sierpnia 2020

Młoda marchewka karmelizowana z cebulą.

Dziś bardzo szybki a zarazem jaki smaczny przepis. A właściwie ciężko tu mówić o przepisie... Zatem zapraszam na inspirację iście wiosenną. Młoda marchewka, cebula, miód...
Pycha! 


Składniki;
1 pęczek młodych marchewek
3 cebule
kwiat soli morskiej do smaku Skworcu
pieprz kolorowy lub biały Skworcu
3 łyżki miodu słonecznikowego Skworcu
3 łyżki masła klarowanego Skworcu

Przygotowanie;

Marchewki myjemy, osuszamy. Zostawiamy około 4 cm. zielonej łodygi. Obieramy, większe kroimy na pół, wzdłuż. 
Na szeroką patelnie ( aby marchew leżała swobodnie) wkładamy masło, wrzucamy marchew i smażymy, co jakiś czas przewracamy na drugą stronę. Kiedy marchew będzie nieco miększa, wrzucamy cebulę pokrojoną na ćwiartki bądź w piórka.  Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy miód. Dusimy do chwili aż marchew zmięknie a cebula nabierze złotego koloru.



Smacznego! 


sobota, 1 sierpnia 2020

Racuchy z jabłkami, podane z sosem jagodowym.

Jagody czy też borówki teraz królują na targach. Zatem zapraszam dziś na smak dzieciństwa. Racuchy, dziś z dodatkiem jabłka, podane z aromatycznym musem jagodowym. 
Niebo w gębie! 


Składniki; 
1,5 szkl. mąki pszennej
200 ml kefiru
szczypta soli himalajskiej Skworcu
łyżka cukru trzcinowego Skworcu
1 jajko
pół łyżeczki sody
1 jabłko

olej kokosowy Skworcu do smażenia

Sos jagodowy;
30 dag jagód świeżych lub mrożonych
2-3 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego Skworcu

Przygotowanie;
Jabłko obieramy. Do miski dodajemy kefir, sodę, jajko, cukier i szczyptę soli. Na końcu dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłko ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do ciasta. Na rozgrzanym oleju smażymy małe racuszki z łyżki ciasta. Na złoto z obu stron. Do rondelka wkładamy jagody, wsypujemy cukier. Jeśli jest potrzeba dodajemy więcej. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Co jakiś czas mieszamy i czekamy aż nadmiar soku wyparuje. Podajemy z racuchami. 
Te placki to moje smaki dzieciństwa. 




Smacznego!