Zapraszam po przepis...
Składniki;
2 udka z perliczki
2 skrzydełka z perliczki
2 piersi z perliczki
2 marchewki
1 cebula
3 łyżki masła klarowanego
kilka płatków suszonego czosnku Skworcu
pół większego brokuła
sól, pieprz do smaku Skworcu
kilka ziarenek ziela angielskiego Skworcu
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
Do podania;
ryż brązowy Skworcu
ryż czarny Skworcu
Przygotowanie;
Mięso dokładnie myjemy a następnie osuszamy.
W szerokim garnku lub na patelni rozpuszczamy masło, następnie z dwóch stron obsmażamy mięso. Kiedy ładnie się zezłoci dolewamy tyle wody aby było na równi z mięsem. Marchew obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy cebule posiekaną w piórka, ziarenka ziela, płatki czosnku i dusimy na małym ogniu do miękkości. Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy osobno w osolonej wodzie.
Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy z garnka. Dolewamy około szklanki wody do sosu, następnie śmietanę i zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy parę minut aż zgęstnieje. Dorzucamy ugotowany brokuł a następnie wkładamy miękkie mięso.
Podajemy z czarnym lub brązowym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz