Dziś inspiracja marokańska, pochodząca z bloga Smaki Maroka. To nic innego jak oponki bardzo podobne do naszych a jednak nieco inne. W oryginalnej wersji powinny być większe a ich średnica powinna wynosić około 15cm, ja zrobiłam mniejsze, ale czy to ma znaczenie? ważne , że są pyszne!
Zapraszam na marokańskie Beignets.
Składniki;
50 dag mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego Skworcu
5 g świeżych drożdży
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
1 łyżka miękkiego masła
około 200 ml letniej wody
szczypta soli morskiej Skworcu
olej do głębokiego smażenia
cukier kryształ do obtoczenia ( może być też trzcinowy - Skworcu )
Przygotowanie;
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier waniliowy, zalać ok 100 ml wody. Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Po tym czasie jak drożdże zaczną pracować, wsypujemy proszek do pieczenia, dodajemy jajko i masło. Dolewamy porcjami wodę i zagniatamy ciasto jak na tradycyjne pączki. Ciasto nie może się kleić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Po tym czasie rozwałkować na około 0,5 cm i dużym kubkiem wykrawać duże oponki. Przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego napuszenia. Olej rozgrzać i smażyć oponki z każdej strony na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym a następnie obtoczyć w cukrze krysztale.
Najlepiej smakują gdy są ciepłe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz