Dziś Walentynki! święto zakochanych... ale czy to oznacza, że tylko dziś mamy się kochać? absolutnie nie! Dzisiejszą propozycję znalazłam na internecie. Dokładnie poczytałam, potem pozmieniałam i tak oto powstało walentynkowe ciasto kakaowe z pianką malinową.
Ciasto smakuje a także wygląda bardzo ładnie.
Zapraszam!
Składniki na spód;
1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru
1,5 łyżki kakao
pół łyżeczki soli
2 jajka
3/4 szklanki oleju
pół szklanki kefiru lub maślanki
1 łyżka ekstraktu wanilii
1 łyżka winnego octu
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie;
Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce mieszamy ze sobą sypkie składniki tzn. mąkę, kakao i sól przesiać a następnie dosypać cukier. W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem, olejem, kefirem i ekstraktem waniliowym. Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną do połączenia składników. Do miseczki wlać ocet i wsypać sodę, szybko wymieszać i od razu przelać do ciasta. Wymieszać. Ciasto przelać na formę, piec około 25-30 min. w 180C. Do tzw. suchego patyczka.
Ciasto dokładnie ostudzić.
Składniki na piankę i serduszka;
3 galaretki malinowe
3 kubeczki śmietany 30% po 180ml.
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo na wierzch;
250 ml mleka
2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie pianki;
Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody. Studzimy. 1,5 szkl galaretki przelewamy do płaskiego prostokątnego naczynia. Wkładamy do lodówki do stężenia. Z tego będą wycinane serduszka. Pozostałą galaretkę dokładnie studzimy.
Smietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier nadal miksujemy. Na samym końcu wlewamy małym strumykiem zimną galaretkę do śmietany i miksujemy do połączenia składników. Masa będzie płynna.
Przestudzone ciasto kakaowe przekładamy do blaszki wyłożonej świeżym papierem. Na nie wylewamy masę śmietanową, wkładamy do lodówki do stężenia. Po około 2 godzinach lub dłużej ze stężałej galaretki wycinamy serca różnej wielkości. Następnie układamy je na piance.
Mleko gotujemy, lekko studzimy i rozpuszczamy w nim żelatynę mieszając rózgą kuchenna. Kiedy mleko dokładnie przestygnie, łyżką wylewamy porcje mleko pomiędzy serca aby je przytwierdzić ale nie zalać. Najlepiej robić to w lodówce aby nie przenosić formy. Zostawić ciasto do stężenia. A po kilku godzinach a najlepiej następnego dnia, podawać.
Inspiracje zaczerpnęłam z tej strony ;-) o tutaj....
W zasadzie spód do tego ciasta może być dowolny, wafel, biszkopt czy jeszcze inny, pełna dowolność.
Cudownych Walentynek dla Was!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz