sobota, 18 stycznia 2020

Naleśniki z serem ricotta i smażonymi truskawkami.

Kiedy mam szalony dzień i brak czasu na obiad wtedy smażę naleśniki. To smaczne i szybkie danie. Smakuje zawsze i nikt i nie kręci nosem bo wszyscy lubią naleśniki. Tym razem z serem ricotta, na słodko. 



Składniki;
2 szkl, maki pszennej  
1 szkl. mleka
1 szkl. wody  
2 jajka
2 łyżki cukru  
 
Odrobina oleju do smażenia.  

Przygotowanie naleśników;
Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózgą .Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki jeśli za gęste, dolać mleka. Odstawić na kilka minut.
Następnie smażyć naleśniki na rumiano z każdej strony na łyżce oleju.
 
Nadzienie;
1 op. serka ricotta ( 250g)
2 łyżki cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
 
Dodatkowo;
30 dag truskawek (mogą być mrożone)
cukier do smaku
 
 
Ser wymieszać z olejkiem i cukrem. Truskawki umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Wrzucić na patelnię, dosypać cukier i mieszać co jakiś czas do momentu  aż cukier się rozpuści a truskawki będą szkliste i lekko skarmelizowane. 
Naleśniki smarować serem. składać w rulon albo w kopertę. Po wierzchu udekorować truskawkami i sosem.

 


 
 Smacznego! 

9 komentarzy:

  1. Pomysł i wykonanie super. Tylko z truskawkami obecnie to trochę ciężko :))

    OdpowiedzUsuń
  2. ojeny, ale mi zrobiłaś ochotę na to!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten serek ricotta polubiłam dzięki pewnemu ciastu, które właśnie jem. Tak więc serek ricotta już od teraz będzie u mnie w daniach częściej. Naleśniczki oczywiście wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy może być ser biały zamiast sera ricotta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, wtedy będą po prostu naleśniki z białym serem ;-)

      Usuń