Składniki;
2 szkl, maki pszennej
1 szkl. mleka
1 szkl. wody
2 jajka
2 łyżki cukru
Przygotowanie naleśników;
Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózgą .Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki jeśli za gęste, dolać mleka. Odstawić na kilka minut.
Następnie smażyć naleśniki na rumiano z każdej strony na łyżce oleju.
Nadzienie;
1 op. serka ricotta ( 250g)
2 łyżki cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
Dodatkowo;
30 dag truskawek (mogą być mrożone)
cukier do smaku
Ser wymieszać z olejkiem i cukrem. Truskawki umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Wrzucić na patelnię, dosypać cukier i mieszać co jakiś czas do momentu aż cukier się rozpuści a truskawki będą szkliste i lekko skarmelizowane.
Naleśniki smarować serem. składać w rulon albo w kopertę. Po wierzchu udekorować truskawkami i sosem.
Smacznego!
Pomysł i wykonanie super. Tylko z truskawkami obecnie to trochę ciężko :))
OdpowiedzUsuńTruskawki jak najbardziej mogą być mrożone ;-)
UsuńAle smakowicie wyglądają <3
OdpowiedzUsuńTo miłe, dziękuje ;-)
Usuńojeny, ale mi zrobiłaś ochotę na to!
OdpowiedzUsuńW takim razie smacznego ;-)
UsuńTen serek ricotta polubiłam dzięki pewnemu ciastu, które właśnie jem. Tak więc serek ricotta już od teraz będzie u mnie w daniach częściej. Naleśniczki oczywiście wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCzy może być ser biały zamiast sera ricotta
OdpowiedzUsuńOczywiście, wtedy będą po prostu naleśniki z białym serem ;-)
Usuń