Dziś spieszę do Was z przepisem na pyszny staropolski piernik, dojrzewający. Dziś już ostatni dzwonek aby wyrobić ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto powinno leżakować 6-4 tygodni. Ale jeśli jeszcze dziś go nastawicie będzie równie smaczny.
W tym roku moje ciasto leżakuje a zdjęcia piernika to ubiegłoroczne wypieki.
Składniki;
50 dag miodu akacjowego Skworcu
1.5 szkl cukru
25 dag masła
1 kg maki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej Skworcu
125 ml mleka
pół łyżeczki soli morskiej Skworcu
8 dag przyprawy korzennej do piernika Skworcu
Przygotowanie;
Miód, cukier i masło, podgrzać. Powoli doprowadzić do wrzenia, zamieszać. Odstawić do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić, ja robiłam to mikserem. Następnie przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na te 4- 5 tygodni.
Wyrobione ciasto jest dość luźne, jednak po leżakowaniu tężeje.
Pieczenie; (piec około 5 dni przed świętami)
Ciasto podzielić na trzy równe części, można pomóc sobie wagą kuchenną.
Przygotować blachę ( moja o wymiarach 25x35cm) wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wyłożyć nim dno blachy. Piec w temp.170 C około 15-20 min. Piernik szybko rośnie, podwaja swoją objętość. Wyjąć, upiec pozostałe dwa blaty. Wystudzić.
Zimne blaty przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Potrzebne będzie około 1 kg powideł.
Ciasto przykryć papierem i obciążyć. Odstawić na 3-4 dni do suszenia. Następnie pokroić go na trzy równe pierniki lub pozostawić w całości.
Piernik polać czekoladą lub lukrem, można też posypać orzechami.
Polewa czekoladowa;
100 ml śmietany kremówki 36% lub 30%
100 g mlecznej czekolady
Smietankę podgrzać w garnuszku, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Chwilę odczekać do jej zgęstnienia, udekorować ciasto.
Przepis pochodzi ze strony guru cukiernictwa - Moje wypieki.
Dziś ostatni dzwonek na nastawienie ciasta!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz