niedziela, 8 grudnia 2019

Domowa masa z białego maku do wypieków.

Grudzień już się rozpędził na dobre, Mikołajki już za nami a święta tuż przed...Czas organizować świąteczne przepisy. Dziś mam dla Was domową masę makową, tym razem z białego maku ale identycznie robię z niebieskiego. Więc kolor maku nie ma tu żadnego znaczenia! 


Składniki;
60 dag białego maku Skworcu
3 dag suszonych pomarańczy Skworcu

pół szklanki rodzynków Skworcu
pół szklanki żurawiny suszonej Skworcu
pół szklanki daktyli bez pestek Skworcu
3/4 szkl. miodu słonecznikowego Skworcu
1 szkl orzechów włoskich Skworcu
2 łyżki olejku migdałowego 
2 łyżki olejku arakowego lub rumowego
pół łyżeczki skórki cytrynowej Skworcu
skórka otarta z jednej pomarańczy
15 dag masła


Przygotowanie;
Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem tak aby mak był pod wodą. Dorzucamy suszone pomarańcze. Gotujemy około 30 min. 
Po tym czasie mak odcedzamy na sitku. Kiedy odcieknie ( po koło 15 minutach) przepuszczamy przez maszynkę dwa razy.  Pomarańczy nie wyławiamy, je też mielimy. Daktyle, żurawinę i rodzynki, zalewamy wodą, odstawiamy aż nieco zmiękną. Po około 20 minutach, odcedzamy i także przepuszczamy przez maszynkę. Jeśli lubicie kawałki bakalii w maku, to wystarczy je drobno pokroić. Orzechy drobno siekamy. Na patelnię wrzucamy masło, dodajemy miód i posiekane orzechy, smażymy 3-4 min. Następnie mieszankę miodowo orzechową wlewamy do maku. Scieramy skórkę z pomarańczy a także wsypujemy suszoną skórkę cytrynową. Na końcu wlewamy aromaty i dokładnie mieszamy. Możemy dodatkowo dosłodzić cukrem, lub miód zamienić na cukier. 
Przechowywać w lodówce.
Przed  wyłożeniem masy na ciasto zaleca się wymieszać z ubitą pianą z białek. 




Smacznego!
ps. niebawem wypieki makowe! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz