czwartek, 21 listopada 2019

Pulpety mięsne z cukinią w sosie pomidorowym.

Lubię często robić pulpety, ponieważ one w zasadzie robią się same. Formuje kuli, wrzucam do garnka lub foremki żaroodpornej, zalewam wodą lub sosem i … czekam! a potem delektuje się smakiem tradycyjnym lub podrasowanym jakąś przyprawą bądź innym składnikiem. Dziś dodałam cukinię, Zapraszam po inspirację! 


Składniki;

50 dag mięsa mielonego wieprzowego

pół średniej cukinii

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchewka

sól i pieprz do smaku

1 jajko

1 łyżeczka suszonej bazylii



Sos;

1 puszka pomidorów

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka miodu

sól i pieprz do smaku

1 ząbek czosnku

łyżeczka suszonej bazylii



ok pół szklanki startego żółtego sera


Przygotowanie;

Do miski przełożyć mięso mielone, wbić jajko. Z cukinii wydrążyć środek, marchew obrać. Następnie na grubych oczkach tarki zetrzeć cukinię i marchew. Dodać drobno pokrojona cebulę i starty czosnek. dodać wszystkie przyprawy i wyrobić. Uformować pulpety, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 


Do garnka wlać pomidory z puszki, dolać szklankę wody. Gotować około 15 minut. Dodać następnie przecier pomidorowy, starty czosnek, miód i przyprawy. 

 Zagotować. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie zblendować na gładki sos. Jeśli jest zbyt gęsty to dolać jeszcze trochę przegotowanej wody. Sosem zalać pulpety i wstawić do piekarnika i piec około 40 min. w temp. 180C. Przed samym końcem pulpety posypać żółtym serem. Zapiec do rozpuszczenia.

Podawać z ziemniakami lub pieczywem. 



 Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz