Lubię często robić pulpety, ponieważ one w zasadzie robią się same. Formuje kuli, wrzucam do garnka lub foremki żaroodpornej, zalewam wodą lub sosem i … czekam! a potem delektuje się smakiem tradycyjnym lub podrasowanym jakąś przyprawą bądź innym składnikiem. Dziś dodałam cukinię, Zapraszam po inspirację!
Składniki;
50 dag mięsa mielonego wieprzowego
pół średniej cukinii
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
sól i pieprz do smaku
1 jajko
1 łyżeczka suszonej bazylii
Sos;
1 puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
1 ząbek czosnku
łyżeczka suszonej bazylii
ok pół szklanki startego żółtego sera
Przygotowanie;
Do miski przełożyć mięso mielone, wbić jajko. Z cukinii wydrążyć środek, marchew obrać. Następnie na grubych oczkach tarki zetrzeć cukinię i marchew. Dodać drobno pokrojona cebulę i starty czosnek. dodać wszystkie przyprawy i wyrobić. Uformować pulpety, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Do garnka wlać pomidory z puszki, dolać szklankę wody. Gotować około 15 minut. Dodać następnie przecier pomidorowy, starty czosnek, miód i przyprawy.
Zagotować. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie zblendować na gładki sos. Jeśli jest zbyt gęsty to dolać jeszcze trochę przegotowanej wody. Sosem zalać pulpety i wstawić do piekarnika i piec około 40 min. w temp. 180C. Przed samym końcem pulpety posypać żółtym serem. Zapiec do rozpuszczenia.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego!