niedziela, 15 września 2019

Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką.

A dziś mam dla Was smaczne ucierane ciasto. Sezon na śliwki w pełni więc to ciasto będzie właśnie z nimi. Nie ma co pisać, trzeba je upiec.
Zapraszam!


Składniki;
20 dag masła
20 dag cukru trzcinowego Skworcu
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Skworcu
22 dag maki pszennej
3 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
60 dag śliwek odpestkowanych

Przygotowanie;
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. 
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajka, jedno po drugim, następnie wanilie, ucierać. Na końcu dodać suche składniki wymieszać łyżką do połączenia składników. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Wymiary mojej foremki to 25x20cm, Ciasto wyłożyć do foremki. wyrównać. Po wierzchu ułożyć śliwki. Jedna obok drugiej skórką do dołu. Po wierzchu posypać kruszonką.

Kruszonka;
6 dag  masła
8 gad mąki pszennej
10 dag cukru
5 dag cukru waniliowego Skworcu

Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozetrzeć w palcach do otrzymania kruszonki. 
Ciasto piec w 170C około 45 - 50 min. 



Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.


1 komentarz: