W dalszej części dowiemy się co możemy zrobić z zebranymi grzybami. Większość z nas grzyby po oczyszczeniu suszy ale można je przecież zamrozić, zamarynować, ugotować, usmażyć a nawet ukisić. Każda z tych czynności jest dokładnie opisana z podpowiedziami jak to fachowo i dobrze zrobić aby grzyby były jak najdłużej przydatne do spożycia.
Dowiemy się także w jakich miejscach rosną konkretne grzyby. Bo przecież każdy gatunek upodobał sobie inne podłoże itd. to także bardzo cenna wskazówka. Jednak wiele osób nie wybiera się do lasu z wiadomego względu... kleszcze! to zmora wielu grzybiarzy. Na ten temat także przeczytamy jak sobie z nimi radzić.
Kiedy już przebrniemy prze te wszystkie wskazówki dotrzemy do tzw. atlasu grzybów. Ta część podzielona jest na 11 działów są to między innymi;
-zbiera je każdy
-zbiera je doświadczony grzybiarz
-zbiera je wariat grzybowy
-zbiera je mistrz kuchni
- zbierasz je tylko raz... i wiele innych.
Każdy dział zawiera zdjęcia grzybów, informacje na temat spożycia, ogólne informacje na temat grzyba czyli jak dokładnie wygląda, jakiego jest koloru, jaką średnice może mieć kapelusz, kiedy występują najczęściej a także do jakiego dania najlepiej je wykorzystać jeśli są jadalne.
Powiem Wam, że to naprawdę skarbnica wiedzy. Książka była ze mną w lesie i dzięki niej poznałam kilka nowych gatunków grzybów. Pech chciał ,że były one trujące ale następnym razem zapewne znajdę coś smacznego ;-)
Zbliżając się do końca dowiemy się co oprócz grzybów można jeszcze znaleźć w lesie. A zwieńczeniem jest wkładka z przepisami. Na zupę, pasztet, kotlety i jeszcze kilka innych grzybowych dań.
Ja będąc w lesie nie wiele znalazłam, ale zamiennie do dania które przygotowałam można użyć pieczarek, więc tak też zrobiłam. A więc zapraszam na kotlety jajeczne z grzybami!
składniki;
pół kg. pieczarek lub innych grzybów leśnych
6 jajek ugotowanych na twardo
garść startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
sól, pieprz do smaku
1 surowe jajko
2 łyżki bułki tartej plus do obtoczenia
2 łyżki siekanej natki pietruszki
pół łyżeczki suszonego oregano
olej do smażenia
Przygotowanie;
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucamy na patelnię z łyżką rozgrzanego oleju, smażymy do momentu odparowania wody. Następnie wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy do zarumienienia. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy oregano i 2 starte ząbki czosnku. Do miski ścieramy jajka na grubych oczkach tarki. Dodajemy wystudzone grzyby, następnie wkładamy starty ser, surowe jajko i bułkę tarta. Mieszamy. Pod koniec dodajemy posiekana pietruszkę, mieszamy i formujemy kotlety. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.
Można je dopiec jeszcze w piekarniku około 10 min i posypać po wierzchu serem żółtym, ale z tego etapu już zrezygnowałam.
Tytuł; Polowanie na grzyby
Autor; Zofia Leszczyńska Niziołek
Oprawa; twarda
Wydawnictwo; Buchmann
Ilość stron; 288 stron
Rok wydania; 2019
Udanych zbiorów!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz