Tym razem zapraszam na frytki w wegańskim parmezanie. Pycha!
Składniki;
ok pół kg ziemniaków
2 łyżki mielonego siemienia lnianego Skworcu
8 łyżek wody
pół szklanki mąki z migdałów Skworcu
4 łyżki suszonych płatków drożdżowych Skworcu
łyżeczka suszonych płatków czosnkowych Skworcu
pół łyżeczki soli morskiej Skworcu
szczypta pieprzu cayene Skworcu
Przygotowanie;
Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Jeśli ziemniaki są duże, wtedy kroimy na mniejsze kawałki. W miseczce wymieszać siemię lniane z wodą.
Do blendera wrzucić płatki drożdżowe, mąkę z migdałów lub całe migdały, sól, pieprz i czosnek. Wszystko zmiksować na mąkę jednak nie za długo aby nie zrobiła się mokra masa.
Proszek przesypać do talerza. Ziemniaki maczać w lnianym "jajku", następnie w "parmezanie" i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec w 200C około 30 min. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionym sosem. Danie jak najbardziej jest daniem wegańskim.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz