niedziela, 2 września 2018

Pulpeciki mięsno ryżowe w sosie pomidorowym otulone cukinią.

Wrzesień już zawitał w kalendarzu... więc najwyższa pora wrócić do normalności. Wakacje jak co roku są mega długie i … męczące, ale wiecie co uwielbiam to wakacyjne zmęczenie! Dziś mam dla Was danie obiadowe. Pulpeciki w sosie pomidorowym z dodatkiem ryżu zawsze smakują dobrze...
Zatem zapraszam! 


Składniki na pulpeciki;
30 dag mięsa mielonego z indyka
1 kromka chleba razowego (może być inna, lub pół bułki)
1 szalotka
1 jajko
5 dag ryżu Kupiec
sól, pieprz do smaku
2 łyżeczki posiekanego świeżego lubczyku
1 mała cukinia

Składniki na sos;
2 szklanki passaty pomidorowej
1 szklanka wody
sól, pieprz do smaku
1-2 łyżki kaszki kukurydzianej KUPIEC

Przygotowanie;
Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i lubczyk. Wbijamy jajko. Chleb wcześniej namaczamy, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wsypujemy surowy ryż oraz przyprawy. Mieszamy energicznie aż masa będzie odpowiednia do formowania pulpetów. Odstawiamy na chwile a w tym czasie przygotowujemy sos. 
Do garnka wlewamy passate i wodę. Mieszamy. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy. Jeśli sos jest kwaśny możemy dodać łyżeczkę cukru lub miodu do smaku. Sos delikatnie zagęszczamy dodając stopniowo kaszkę. Dokładnie mieszamy.
Cukinię kroimy na cieniutkie paseczki, najlepiej obieraczką do warzyw. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki, owijamy paskiem cukinii, spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30min w 180C. 


Podajemy z ziemniakami, kaszą lub po prostu z kromką chleba....


Smacznego!

#zdrowaradośćżycia 
#kupiec

4 komentarze: