środa, 12 września 2018

Kotleciki z soczewicy i marchewki.

Kotleciki warzywne wcale nie muszą być nudne bądź mało apetyczne, dziś mam dla Was kotleciki z soczewicy o marchewki. Smakują naprawdę dobrze. Sprawdzą się w lunchboxie lub jako danie obiadowe. 

Zapraszam!


Składniki;
1 szkl. czerwonej soczewicy
2 cebule    
2 marchewki
2 ząbki czosnku  
3 łyżki pokrojonej bazylii
5 łyżek mąki kukurydzianej  
0,5 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
sól  
pieprz
olej rzepakowy 

Przygotowanie;
Soczewicę płuczemy, zalewamy 1,5 szklanką wody i gotujemy, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soli. Jeśli pozostało cokolwiek wody, soczewica nie wchłonęła jej, należy ją odlać.
Cebulę i czosnek  obieramy i kroimy  w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy na małym ogniu. W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do warzyw. Od czasu do czasu mieszamy. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Następnie rozdrabniam blenderem.   
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Podajemy z surówką lub jako samodzielne danie. 
 

Smacznego!



2 komentarze: