środa, 15 sierpnia 2018

Kulki jaglano kakaowe.

Trochę czasu mnie tu nie było, no ale w końcu są wakacje więc jestem usprawiedliwiona...
Dziś przychodzę do Was ze smacznymi i zdrowymi kulkami mocy. Kiedyś już taki przepis pojawi się na blogu ale były to kulki o całkiem innych składnikach. (możecie je znaleźć tutaj)  Dziś tym głównym jest kasza jaglana. Wyszło smacznie jak zwykle, niezbyt słodko i zdrowo. 



Składniki;
20 dag suchej kaszy jaglanej KUPIEC
20 dag daktyli suszonych
1 łyżka kakao
ok. 1 szkl. amarantusa espandowanego 
2 łyżki miodu
kakao do obtoczenia

Jeśli masa jest nadal dosyć rzadka możemy ją zagęścić mąką kokosową lub wiórkami kokosowymi. 

Przygotowanie;
Kaszę gotujemy do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Daktyle zalewamy gorącą woda. Jednak nie dużo, mają być delikatnie zanurzone, ponieważ najlepiej jak cała woda wchłonie w daktyle. Jeśli ją odlejemy pozbędziemy się całego naturalnego cukru. Kiedy już woda wchłonie, blendujemy je na gładki krem. Zimną kasze mieszamy z kremem daktylowym, kakao, miodem i amarantusem,  jednak radze dozować porcje amarantusa i wsypywać partiami. Sprawdzając czy masa ma odpowiednią gęstość. Masę możemy włożyć na jakiś czas do lodówki aby nieco stężała. Następnie formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Chłodzimy i podajemy.





Smacznego!
Ps. Kulki możemy obtoczyć w posiekanych bakaliach czy wiórkach kokosowych ...

2 komentarze:

  1. Kocham kaszę jaglaną <3 To coś dla mnie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń