środa, 21 marca 2018

Zupa pieczarkowa z pulpecikami.

To, że uwielbiam zupy to już wiecie, więc dziś kolejna która dosyć często gości w moim domu.
Zatem zapraszam! 


Składniki;
20 dag pieczarek
1 marchew
1 pietruszka
liść laurowy i ziele angielskie
2 łyżki śmietany

30 dag mięsa mielonego (dowolne)
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku

makaron do podania

Przygotowanie;
Warzywa obieramy. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Dorzucam liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kilkanaście minut. W tym czasie obieram pieczarki i kroję je w półplasterki. Dodaję do zupy. Dolewam wodę jeśli jest taka potrzeba. W misce mieszam mięso mielone z jajkiem, czosnkiem, bułką tartą i przyprawami. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy jeszcze bułki. Formuje małe kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucam do zupy. Gotuje do miękkości około 30 min. Po tym czasie zupę doprawiam do smaku. dodaję śmietanę, mieszam i posypuje natką pietruszki lub innymi ziołami.
Podaje z makaronem.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zupa wygląda pięknie , ale talerz jest cudny , gdzie można nabyć tą zastawę ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję ;-) talerze jakiś czas temu były dostępne w sieci sklepów pepco... ja tam kupiłam ;-)

      Usuń