poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Gołąbki bez zawijania.

Jeśli słyszymy o gołąbkach to na myśl przychodzą nam te tradycyjne z ryżem zawijane w kapustę. Dziś mam trochę inną wersję bo bez zawijania a to znaczy ,że też mniej pracochłonną. Mnie smakowały bardzo ...


Składniki;
pół małej główki kapusty białej (ok. 400 g)
40 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 szkl. ryżu
2 jajka
2 cebule
1 łyżka mąki pszennej
ok 80 ml koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany
6 łyżek oliwy
przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie
 
Przygotowanie;
 Kapustę oczyści z wierzchnich liści i przekroić na połowę. Jedną zetrzeć  na tarce o dużych oczkach. Mięso mielone przełożyć do miski, połączyć z kapustą i doprawić solą i pieprzem.
 Na patelni rozgrzać  3 łyżki oliwy.
 Cebulę obrać  i drobno posiekać. Następnie zeszklić na oliwie
na bardzo wolnym ogniu i doprawić solą. Cebulę wrzucić do miski z kapustą i mięsem – wymieszać. Dodać ugotowany ryż, jajka i wymieszać ponownie. W zwilżonych wodą dłoniach formować kule z przygotowanej masy, a potem lekko je rolujemy, tworząc jakby gołąbki.

Uformowane gołąbki obtaczamy  w mące i smażymy na rozgrzanym oleju (3 łyżki) ok. 4 minuty z każdej strony. Podsmażone podlewamy litrem gorącej przegotowanej wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i sporą ilość sosu sojowego oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu  ok. 45 min. Pod koniec gotowania możemy doprawić śmietaną.
Zamiast koncentratu możemy dodać około 2 szklanki passaty pomidorowej.  Posypać po wierzchu koperkiem lub pietruszką.


 Smacznego!

sobota, 19 sierpnia 2017

Kulki daktylowo amarantusowe.

Kulki mocy! cóż to za tajemnicza nazwa? internet pęka w szwach od przepisów na te zdrowe, smaczne i sycące okrągłe cuda. Sama byłam ciekawa czy tak samo dobrze smakują jak wyglądają i musze powiedzieć, że się nie zawiodłam. Polecam i Wam, wariacji jest milion a taka jest moja...


Składniki;
25 dag  suszonych daktyli bez pestek Skworcu
1 łyżka kakao Skworcu
3 łyżki wiórek kokosowych + do obtoczenia Skworcu
ok pół szklanki amarantusa ekspandowanego Skworcu

Dodatkowo;
małe papilotki  od Alfatec


Przygotowanie ;
Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przynajmniej godzinę. (woda ma być na równi z daktylami, nie więcej bo nie potrzebnie obmyje całą słodycz daktyli). Po tym czasie daktyle odcedzamy, wkładamy do miski, wsypujemy wiórki oraz kakao i blendujemy na gładki krem. Na końcu wsypujemy ziarna amarantusa, mieszamy i formujemy kulki. Wkładamy na około godzinę do lodówki, następnie przekładamy do kolorowych papilotek i podajemy.




Smacznego!
ps. z przepisu wychodzi 10 kulek wielkości orzecha włoskiego

niedziela, 6 sierpnia 2017

Drożdżowe bułeczki z czerwonymi porzeczkami i kruszonką.

Macie jeszcze porzeczki? jeśli tak to koniecznie upieczcie te drożdżówki! są naprawdę pyszne!
Polecam ...


Składniki;
50 dag mąki pszennej
15 g  świeżych drożdży
ok 1 szkl. mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
10 dag masła

Nadzienie;
ok. 40 dag czerwonych porzeczek
cukier
mąka ziemniaczana

Dodatkowo;
1 jajko do posmarowania bułeczek

Kruszonka;
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej


Przygotowanie;
Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Porzeczki odrywamy z kiści, myjemy i odsączamy z wody na sitku.

Ciasto dzielimy na porcje. Formujemy okrągłe bułeczki, Na środku każdej robimy wgłębienie, najlepiej szklanka. Stawiamy ją na bułeczce i dociskamy. Do wgłębienia wsypujemy około pół łyżeczki cukru i odrobine mąki ziemniaczanej, a na końcu 2-3 łyżki porzeczek. Bułeczki przekładamy na foremkę. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką ( mieszamy ze sobą wszystkie składniki tworząc mokry piasek) i wstawiamy do piekarnika na około 20 min. Co jakiś czas należy sprawdzać, bo jak wiadomo każdy piekarnik piecze inaczej.


Smacznego!

czwartek, 3 sierpnia 2017

Kotlety mielone - pieczone w piekarniku.

Dziś kolejny dzień, kiedy to żar lał się z nieba... ale ja uwielbiam taką pogodę!
Na obiad jadłam kotlety mielone ale nie te tradycyjne a pieczone w piekarniku. Nie trzeba stać przy gorącej patelni i co chwilę przewracać na drugą stronę, kotlety po prostu pieką się same.
Można przygotować większą ilość a potem tylko odgrzać i obiad na dwa dni gotowy!
A dodatkowo kotlety upiekłam w bardzo wygodnych aluminiowych foremkach, które po upieczeniu wyrzucamy do kosza a nie męczymy się z usuwaniem tłuszczu. A po foremki zapraszam do internetowego sklepu ALFATEC , gdzie jest ogromny wybór. Zresztą zobaczcie sami ;-)





Składniki;
50 dag mięsa mielonego (wołowo- wieprzowe)
1 cebula
1 bułka (czerstwa)
2 ząbki czosnku
garść pestek dyni
1 jajko
sól i pieprz - około pół łyżeczki
10 dag masła
bułka tarta do obtoczenia

Dodatkowo;
Forma aluminiowa od ALFATEC

Przygotowanie;
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce masła. Bułkę namaczamy w wodzie. Kiedy nasiąknie odciskamy. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebulkę, bułkę, starty czosnek, wbijamy jajko i wyrabiamy przez chwilę. Doprawiamy do smaku, dosypujemy dynię. Jeśli mięso jest za luźne dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Układamy w foremce. Na każdym kotlecie na środku układamy kostkę masła.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 min. w 180C. W połowie pieczenia przekręcamy na drugą stronę.
Gotowe!

Przed pieczeniem.

Po upieczeniu.

Smacznego!