środa, 22 lutego 2017

Smażone ślimaczki.

Jutro tłusty czwartek! W końcu bez wyrzutów sumienia możemy pałaszować pączki, faworki i wiele,  wiele innych smakołyków które przygotowywane są na ten jeden dzień ;-)

Ja proponuje tzw. lany chrust - szybki i smaczny!




Składniki;
15 dag mąki pszennej
8 dag masła
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
4 jajka
szczypta soli
 
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
 
Przygotowanie;
Do garnka wlewamy mleko i wodę, wkładamy masło i odrobinę soli. Zagotować a następnie wsypać mąkę, ciągle mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Odstawić do przestygnięcia. Następnie wpić jajka i zmiksować do połączenia składników. Ciasto przełożyć do woreczka cukierniczego z końcówką i na rozgrzany olej wyciskać "ślimaczki" . Smażyć z obu stron na rumiano. Wykładać na ręcznik papierowy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz