poniedziałek, 20 lutego 2017

Pieczona szynka w marynacie sojowo imbirowej.

Nadszedł czas na kolejne pyszne mięso, tym razem z imbirem, miodem i... a zresztą sprawdźcie sami.
Zapraszam!


Składniki;
1,5 kg szynki wieprzowej
2 łyżki startego świeżego imbiru
pół szklanki sosu sojowego
2 łyżki miodu akacjowego Skworcu
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonych ziaren kolendry roztartych w moździerzu Skworcu
1 łyżka goździków oraz kilka ziaren pieprzu burbonese, czerwonego lub syczuańskiego Skworcu roztartych w moździerzu(możemy je także ze sobą zmieszać)
sok z jednej cytryny
 
Przygotowanie;
Do naczynia wlewamy sos sojowy, miód, dodajemy posiekany czosnek, starty imbir i pozostałe składniki marynaty. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wkładamy umyte i osuszone mięso. Co kilka godzin obracamy je aby było pokryte marynatą z każdej strony. Marynujemy najlepiej 24 godz.
Po tym czasie karkówkę razem z przelaną przez sitko  marynatą wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180- 200C i pieczemy około 1,5 - 2 godz. Co jakiś czas mięso polewamy marynata. W połowie pieczenia dolewamy wody bo zapewne płyn się zredukuje. Mięso studzimy i kroimy w plastry.


 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz