poniedziałek, 28 listopada 2016

Moje buraczki z chrzanem i octem jabłkowym.

Buraczki, ćwikłę czy jeszcze inaczej... zwał jak zwał. Każdy robi je według swojego sprawdzonego przepisu.
Te są według mojego, takie robię od czasu do czasu do obiadu...
Buraki są bardzo zdrowe więc i Wy koniecznie wprowadźcie je do swojego jadłospisu!


Składniki;
4 buraczki ćwikłowe
1 łyżeczka chrzanu (ze słoiczka)
2 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz do smaku
1 mała cebula
 
Przygotowanie;
Buraki zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Obrać. Część z nich zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, część na średnich. Cebulę posiekać na bardzo drobniutką kosteczkę. Do buraków dodać chrzan, ocet jabłkowy, cebulę i w razie potrzeby doprawić do smaku.


Smacznego!

piątek, 25 listopada 2016

Limonkowa zupa krem z dyni.

Za oknami jak jest każdy widzi więc dziś zapraszam Was na rozgrzewającą zupę dyniową z delikatnie wyczuwalną nutką  limonki a to za sprawą suszonych liści , nie inaczej jak od Skworcu.com.pl
Zapraszam!


Składniki;
1 udko kurze
1 marchewka
1 pietruszka
4 ziemniaki
1 mała dynia hokkaido
sól do smaku, słodka papryka
1 cebula
1 łyżka masła
ziarna słonecznika do podania

Przygotowanie;
Mięso zalać wodą i gotować rosół, marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Dorzucić liście limonki i nadal gotować. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je i wykorzystujemy do innych celów. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do rosołu, dynię obieramy, wydrążamy środek i także kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa powinny być przykryte rosołem.Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na łyżce masła a następnie wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie,  zupę miksujemy na gładki krem. (liście wyjmujemy wcześniej z zupy)
Podajemy z grzankami lub łuskanym słonecznikiem.


Smacznego!

czwartek, 24 listopada 2016

Tarta z dynią, kurczakiem i szpinakiem.

Tarty wytrawne w moim domu goszczą bardzo rzadko, po przygotowaniu tej tarty stwierdzam , że to zdecydowanie ogromny błąd i koniecznie muszę to zmienić!
Jest naprawdę smaczna, polecam!


Składniki na ciasto;
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
odrobina soli

Nadzienie;
20 dag mięsa z kurczaka ( u mnie filet pieczony)
20 dag dyni
10 dag szpinaku
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
sól, pieprz,
3 jajka
350 ml śmietany
kawałek sera żółtego (ok 10 dag)
1 łyżka masła
suszony i świeży majeranek

Przygotowanie;
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim dno foremki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Dynię obrać i pokroić w kostkę , zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości lecz uważać aby się nie rozpadła. Odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę , wrzucić na patelnie wraz z łyżką masła. Dodać pokrojony na mniejsze kawałki szpinak oraz starty czosnek. Doprawić do smaku i chwilę dusić aż cała woda wyparuje.
Kurczaka oraz ser pokroić w kostkę.
W misce wymieszać śmietanę z jajkami oraz wszystkimi przyprawami. Dodać przestudzony szpinak i wymieszać.
Na ciasto wykładać kurczaka i dynię a następnie zalewamy sosem. Po wierzchu rozsypujemy kostki sera żółtego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40 min. do czasu aż wierzch tarty się zetnie.


Smacznego!

wtorek, 22 listopada 2016

Tort gruszkowo kajmakowy.

Dziś polecam Wam naprawdę świetny tort gruszkowy. Z opisu może wynikać , że jest bardzo pracochłonny ale wcale tak nie jest. Musicie się przekonać sami.
Zapraszam do przygotowania.


Składniki na biszkopt;
 5 jajek
 10 dag cukru
 pół łyżeczki proszku do pieczenia
 10 dag mąki
 5 dag mąki ziemniaczanej
 3 łyżki ciemnego kakao
 2 łyżki wody


 Składniki na krem;
 600 ml śmietany kremówki (30%)
 1 puszka kajmaku 500g
 5 płaskich łyżeczek żelatyny
 3 łyżki mleka
 1 łyżka cukru pudru

 Składniki na gruszki w syropie;
 4 gruszki
 około 3/4 szklanki wody
 5- 6 łyżek cukru kryształu



Dodatkowo;
 mała puszka kajmaku około 300ml
 3 łyżki mleka
 około 100 ml syropu z gruszek
 płatki czekoladowe do dekoracji

 Przygotowanie;
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Około 7 minut. pod koniec ubijania dodajemy wodę. Następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Delikatnie  łyżką drewnianą mieszamy do połączenia składników, przekładamy do tortownicy (średnica 25- 26cm) wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy około 30 min w temp.175C.

 Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Chwilę gotujemy aż zacznie robić się syrop. Dodajemy gruszki i gotujemy kilka minut. Kontrolując aby gruszki się nie rozgotowały. Gruszki odcedzamy na sitku i studzimy.
 Syrop zostawiamy do naponczowania biszkoptu.

Ciasto po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na dwa blaty. Każdy z nich ponczujemy syropem z gruszek. Jeśli syrop jest dla nas za słodki możemy go rozcieńczyć z wodą. Jeden blat wkładamy do tortownicy w której się piekło ciasto. Masę kajmakową wykładamy do rondelka, dolewamy mleko i chwile podgrzewamy ale nie zagotowujemy Jeśli masa jest bardzo rzadka wtedy rezygnujemy z mleka. Chodzi o to aby masa była aksamitna i dobrze smarowna. Pierwszy blat smarujemy połową masy kajmakowej. Żelatynę rozpuszczamy w około 100 ml wrzątku.
 Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Do śmietany dodajemy pozostały przestudzony kajmak, oraz przestudzoną żelatynę,miksujemy do połączenia składników. Na koniec do masy śmietanowej dorzucamy gruszki, delikatnie mieszamy i zanim zacznie tężec wylewamy na pierwszy blat ciasta posmarowanego kajmakiem. Masę wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z tortownicy. W garnuszku podgrzewamy kajmak z małej puszki razem z mlekiem. Dokładnie mieszamy aby był gładki. Lekko studzimy i polewamy nią tort, delikatnie rozsmarowując po wierzchu. Kiedy lekko zastygnie dekorujemy płatkami czekolady.


 Smacznego!

 Oryginał znajdziecie tutaj.

czwartek, 17 listopada 2016

Tarta budyniowa z kwiatami hibiskusa i galaretką.

Dzisiaj zapraszam  Was na słodki wpis. Tarta nie wymaga zbytniej pracy a smakuje naprawdę dobrze. Użyłam kwiatów hibiskusa które możecie kupić w sklepie Skworcu.com.pl


Składniki na spód;
20 dag mąki pszennej
10 dag zimnego masła
1 jajko
5 dag cukru

 krem;
2 jajka
1 szklanka  kwaśnej śmietany
1 szklanka mleka
ziarenka z 1 laski wanilii Skworcu.com.pl
1 budyń waniliowy
2- 3 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej

 Dodatkowo;
 kilka kandyzowanych kwiatów hibiskusa Skworcu.com.pl
2 cytrynowe galaretki

 Przygotowanie;
 Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić około pół godz. następnie wylepić nim formę do tarty (średnica około 28cm)
Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem , lub kulkami ceramicznymi. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190 C i piec około 15 min. Wszystkie składniki kremu dokładnie ze sobą zmiksować aby nie było żadnych grudek. Wyjąć ciasto zdjąć obciążniki wylać na nie delikatnie krem. Zapiekać około 30 min. Kwiaty hibiskusa zalać niewielką ilością wrzątku i zostawić aby "rozkwitły". Budyń powinien być ścięty a nie płynny. Kiedy budyń się zetnie wyciągamy tarte z piekarnika. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wody. Studzimy. Na przestygnięte ciasto układamy kwiaty hibiskusa a następnie zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.



 Smacznego!

wtorek, 15 listopada 2016

Placuszki cukiniowo ziemniaczane.

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to cukiniowe placuszki. Są naprawdę smaczne. Podane z gulaszem czy po prostu z łyżką jogurtu naturalnego będą stanowić wspaniały posiłek.


Składniki;
1 średnia cukinia (ja obrałam i wydrążyłam środek)
3 ziemniaki
2 grube parówki
ok, pół szklanki startego sera żółtego
1 cebula
1 marchew
2 ząbki czosnku
1 jajko
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
3-4 łyżki mąki lub więcej
olej do smażenia


Przygotowanie;
Cukinię myjemy, obieramy i wydrążamy środek. (jeśli jest młoda nie obieramy jej)Ziemniaki, marchew oraz cebulę obieramy. Cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach, posypujemy solą i odstawiamy aby puściła sok. W tym czasie ścieramy ziemniaki, cebulę a także marchew. Ścieramy także parówki oraz ser. Cukinię dokładnie odciskamy z soku i wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy przeciśnięty czosnek, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Na końcu dodajemy stopniowo mąkę. Ilość zależeć będzie od tego czy ciasto jest gęste czy nadal rzadkie.(powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany) Dosypujemy natkę pietruszki, mieszamy i smażymy małe placki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Smażymy z obu stron na rumiano, odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z gulaszem lub po prostu z jogurtem naturalnym.


Smacznego!

niedziela, 13 listopada 2016

Sałatka z tuńczykiem ...


Dziś proponuję pyszną sałatkę, idealna na kolacje. Szybka a to podstawa !
Zapraszam!


Składniki;
30 dag tuńczyka w kawałkach ( z oliwy z oliwek)
5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
3 ogórki kiszone
1 cebula
kilka czarnych oliwek
sól, pieprz, zielona pietruszka,
 
Przygotowanie;
Tuńczyka należy podzielić na mniejsze cząstki, ziemniaki obrać i  pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w piórka a ogórki w kostkę.
Następnie wszystkie składniki przekładamy do salaterki i delikatnie ze sobą mieszamy. Kilka łyżek zalewy z tuńczyka czyli oliwy z oliwek doprawiamy do smaku solą, pieprzem a także dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sosem zalewamy sałatkę. Po wierzchu posypujemy pokrojonymi oliwkami.
Odstawiamy na kilkanaście minut aby smaki się połączyły. Podajemy.


 Smacznego!

wtorek, 8 listopada 2016

Rogale Marcińskie.

Rogale Marcińskie to tradycyjny przysmak przygotowywany w Wielkopolsce z okazji dnia Św. Marcina czyli 11 listopada. Tradycyjne rogale robione są z ciasta półfrancuskiego , przyznam ze to nieco pracochłonne. Więc ja postanowiłam przygotować je z drożdżowego ciasta a to zajęło mi naprawdę nie wiele czasu. Nadzienie zawiera biały mak a to podstawowy składnik, dodatkowo bakalie... Marcińskie czy trochę oszukane bo kształt też raczej nie podobny do Marcińskich -  smakują wybornie.

Jeśli nie posiadacie białego maku dostaniecie go bez problemu w sklepie Skworcu.com.pl. Jednego dnia składacie zamówienie , następnego paczka jest już u Was -  do 11 listopada spokojnie zdążycie.


Składniki na ciasto;
5 dag - drożdży
1 szklanka  mleka
6   jajek
2 łyżki  cukru
1 kg  mąki pszennej
10 dag roztopionego masła

Składniki na nadzienie;
10 dag  białego maku Skworcu
10 dag   orzechów włoskich
10 dag  migdałów
garść rodzynek
1,5 szklanki  cukru pudru
1 laska  wanilii Skworcu
1 łyżka  kwaśnej śmietany

Dodatkowo;
mleko do zaparzenia maku i bakalii
lukier
grubo posiekane orzechy włoskie

Przygotowanie;
Drożdże zalać odrobiną mleka, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubijać z cukrem przez chwilę a następnie ciągle miksując dolewać stopione masło, kolejno porcjami dodawać  mąkę, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Pod koniec ciasto najlepiej wyrabiać rękami. Kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie. Mak należy wcześniej  sparzyć, najlepiej zrobić to wcześniejszego dnia ponieważ musi postać około 5 godzin. Mak należy przepłukać zimną wodą, najlepiej zrobić to na bardzo gęstym sitku. W garnku podgrzać mleko i gorącym zalać mak tak aby był przykryty. Mak  gotować około 3 min a następnie odstawić na wspomniane wcześniej 4-5 godz. aby cały płyn wchłonął. Tak samo postępujemy z bakaliami.
Następnie mak jak i bakalie należy zmielić w maszynce. Do masy dodajemy łyżkę śmietany, cukier puder a także miąższ z laski wanilii. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Następnie ciasto dzielimy na porcje i każdą z nich wałkujemy na kształt koła. Przecinamy po przekątnych tworząc trójkąty. Każdy smarujemy nadzieniem i zwijamy w rogale.



Prawdziwe Świętomarcińskie rogale mają kształt podkowy, jednak ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam tradycyjne kształty.
Rogale układamy w blaszce i pieczemy w temp 200C do zrumienienia.
Kiedy wystygną polewamy lukrem i posypujemy orzechami włoskimi.



Smacznego!

poniedziałek, 7 listopada 2016

Majerankowe krokiety z kapustą i pieczarkami.

Krokiety robię raz na jakiś czas, zazwyczaj są to  nadzieniem z kiszonej kapusty. Przedstawiam Wam mój przepis na pyszne domowe krokiety.


Składniki na ciasto;
2,5 szkl mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1 szkl wody
2 jajka
2 łyżki posiekanego majeranku
sól i pieprz do smaku
 
Składniki na farsz;
50 dag kapusty kiszonej
20 dag pieczarek
 2 małe cebule
sól, pieprz do smaku
majeranek suszony lub świeży , słodka papryka w proszku
 
Dodatkowo;
kilka kromek suchego chleba
pół szklanki płatków kukurydzianych
2 jajka
olej do smażenia
 
Przygotowanie;
Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki.
Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na rumiano. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy kilka minut aż odparuje z nich cała woda. Cebulę oraz pieczarki dodajemy do kapusty, dosypujemy zioła i przyprawy do smaku  i dokładnie mieszamy.
Na każdym naleśniku kładziemy porcje farszu i zwijamy krokiety. Chleb oraz płatki mielimy w malakserze. Jajka roztrzepujemy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku a następnie w panierce. Na niewielkim ogniu smażymy na rumiano, najlepiej na oleju roślinnym.
 

Smacznego!

sobota, 5 listopada 2016

Włoska zupa Minestrone.

Zapraszam na pyszną włoską zupę - MINESTRONE. To zupa głownie na bazie warzyw. Więc zapewne w każdym domu smakuje inaczej. To taka nasza jarzynowa ;-)
Kto nie zna, zapraszam!



Składniki;
bulion drobiowy  lub warzywny około 2 litry
1 marchew
1 pietruszka
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1 szklanka passaty pomidorowej
puszka groszku konserwowego
sól, pieprz, słodka papryka, koperek lub zielona pietruszka, łyżeczka cukru
20 dag fasoli szparagowej
 
Przygotowanie;
Marchew i pietruszkę obrać a następnie pokroić w plasterki i wrzucić do bulionu. Gotować na małym ogniu. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Paprykę oczyścić z nasion i także pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. W tym czasie cukinię pokroić w kostkę, a fasolkę na 2 cm kawałki. Kiedy warzywa są miękkie dodać fasolkę szparagową a po kilku minutach wrzucić cukinię. Dolać passatę a jeśli zupa jest za gęsta dolać odrobinę wody. Czosnek zetrzeć na tarce i wrzucić do zupy. Doprawić do smaku a na samym końcu wsypać odcedzony groszek.
Podawać.


Smacznego!

czwartek, 3 listopada 2016

Gruzińskie pierogi z mięsem - CHINKALI.

Dzisiaj mam dla Was gruzińskie pierożki chinkali z mięsem. Chinkali to takie jakby kołduny nadziane surowym mięsem, następnie gotowane jak tradycyjne pierogi. Podczas tego gotowania wytwarza się płyn  wewnątrz pieroga. To on właśnie wyróżnia chinkali spośród wszystkich innych "pierogów". Kto nie próbował koniecznie musi to zrobić, bo pierogi są naprawdę pyszne i sycące!


Składniki na ciasto;
60 dag mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
 
Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy olej oraz wlewamy stopniowo wodę mieszając mąkę. Wodę wlewamy stopniowo bo może się okazać ze jest jej za dużo. Wyrabiamy ciasto około 5 min aż będzie elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na chwilę a w tym czasie przygotowujemy farsz.
 
Składniki na farsz;
40 dag mielonego mięsa wieprzowego
40 dag mielonego mięsa wołowego
2 średnie cebule
1.5 łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu Skworcu
2 łyżeczki przyprawy tandoori masala Skworcu ( to mieszanka przypraw takich jak - kolendra mielona, kumin mielony, czosnek)
pół szklanki bulionu mięsnego
olej do podsmażenia cebuli
 
 
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na rumiano. Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę oraz przyprawy i wyrabiamy ręką mięso stopniowo dolewając bulion. Kiedy masa będzie już odpowiednio wyrobiona bierzemy się za robienie pierożków.
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy koła o średnicy około 10 cm. Ja użyłam do tego pucharek do deserów. Na środek każdego koła wykładamy łyżkę farszu. Następnie zlepiamy na zakładki. Na górze trzeba docisnąć aby "sakiewka" była szczelnie zamknięta a dodatkowo było za co złapać pierożka.
Chinkali wrzucamy na osolony wrzątek, gotujmy ok  8- 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnie.
Po ugotowaniu łapiemy sakiewkę za powstały "guziczek" lekko nagryzamy i wysysamy płyn który powstał w środku w czasie gotowania mięsa a następnie zjadamy całą resztę.


Smacznego!