sobota, 5 listopada 2016

Włoska zupa Minestrone.

Zapraszam na pyszną włoską zupę - MINESTRONE. To zupa głownie na bazie warzyw. Więc zapewne w każdym domu smakuje inaczej. To taka nasza jarzynowa ;-)
Kto nie zna, zapraszam!



Składniki;
bulion drobiowy  lub warzywny około 2 litry
1 marchew
1 pietruszka
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1 szklanka passaty pomidorowej
puszka groszku konserwowego
sól, pieprz, słodka papryka, koperek lub zielona pietruszka, łyżeczka cukru
20 dag fasoli szparagowej
 
Przygotowanie;
Marchew i pietruszkę obrać a następnie pokroić w plasterki i wrzucić do bulionu. Gotować na małym ogniu. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Paprykę oczyścić z nasion i także pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. W tym czasie cukinię pokroić w kostkę, a fasolkę na 2 cm kawałki. Kiedy warzywa są miękkie dodać fasolkę szparagową a po kilku minutach wrzucić cukinię. Dolać passatę a jeśli zupa jest za gęsta dolać odrobinę wody. Czosnek zetrzeć na tarce i wrzucić do zupy. Doprawić do smaku a na samym końcu wsypać odcedzony groszek.
Podawać.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie i z pewnością taka jest!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z moich ulubionych zup. Raz, że powmidorowa, dwa - mnóstwo fajnych rzeczy można do niej wrzucić :-)

    OdpowiedzUsuń